Ahmad Maslan Kena Lagi ?

ahmad maslan kena lagi

Ahmad Maslan kena lagi. Kali ini kerana masak tak guna api. Mungkin beliau hanya berlakon masak-masak dan bergambar konon-kononya beliau sedang ‘bekerja’. Sebenarnya bukan begitu. Itu adalah salah satu cara memasak nasi kukus.

Air rebusan daging dengan rempah ratus dicampur, dikacau supaya sebati. Proses awal ini tidak memerlukan api. Dan itulah yang sedang dilakukan oleh Ahmad Maslan. Selepas itu, air rebusan tadi dicedok dan letak di lapisan dulang nasi yang tersusun di belakang beliau (lihat gambar).

Waktu itulah baru menggunakan api. Malangnya ramai haters menelan bulat-bulat cerita yang dibawa. Lihat like dan share, entah berapa ribu dosa yang telah mereka lakukan dan entah berapa banyak pahala yang dikutip Ahmad Maslan. Mungkin bagi mereka itu perkara remeh.

Sungguh banyak amaran keras tentang dusta;

Allah berfirman:

“Kita minta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang dusta.” [QS. Ali Imran: 61]

Rasulullah sallallahu alaihi wasallam bersabda:

“Celakalah bagi orang yang berbicara lalu berdusta untuk membuat orang lain tertawa. Celakalah dia, celakalah dia.” [HR. Abu Daud no. 4990, At-Tirmizi no. 2315, dan dinyatakan hasan oleh Syaikh Al-Albani dalam Sahih Al-Jami’ no. 7136]

kredit: Chiko Banh

Ahmad Maslan Steven Sim Deputy Finance Ministers

Umno’s Datuk Seri Ahmad Maslan and DAP’s Steven Sim were both named as deputy finance ministers in the line-up Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim unveiled today. The Umno secretary-general was the first name to be read from Anwar’s list of deputy ministers who will be sworn in tomorrow afternoon.

Ahmad Maslan was previously deputy finance minister to Datuk Seri Najib Razak. Aside from the two, other notable appointees include former Melaka chief minister Adly Zahari as the deputy defence minister, Liew Chin Tong as deputy international trade and industry minister, as Umno’s Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah as the deputy home minister.

The appointments appear to be a strategy of check-and-balance as the deputy ministers were from parties different from the ministers who were announced last week.

ahmad maslan kena lagi

Nak Berjaya Kena Tahan Maki ?

Fareeda kena kutuk satu Malaysia . Sikit pun tak nangis. Dato’ Vida kena gelak sana sini. Sikit pun dia tak heran. Dato Aliff kena cemuh di FB, tetap makan durian kat KLIA. PM kita kena maki hamun hari hari, dia tetap naikkan jari 1 Malaysia. Ahmad Maslan kena boo, dia tetap buat lawak untuk rakyat senyum.

Kita, Baru sorang customer maki, sorang kawan kutuk, Baru sorang sedara hutang tak bayar, Dah masuk tandas menangis. Kental tak kental hati tu. Boleh laaa jadikan kayu ukur. Tebal tak tebal poket kot? Korang pernah tengok citer doremi time Mi pergi mintak keje ?

Kebolehan tahan maki. Itulah mesej dia nak sampaikan. Berapa orang yang nak berjaya ada kebolehan tahan maki? Setakat tahan kentut okay lagi lah. Orang kutuk ke, maki ke, tahan je janji kau tak makan harta orang, janji kau cari makan cara halal. Mulut orang ni kalau boleh time mati tu dia nak bercakap lagi. 

Setiap manusia punya ragam & kerenah masing²..

Pendapat berbeza, citarasa berlainan malah keinginan juga x sama. Untuk berjaya.. telinga kena tebal. Ignore benda negatif. Semoga Ramadhan ni, Kita jaga lidah supaya x menyakiti hati org lain..

sumber: iemsarimah

permainan kanak-kanak

Ular Dan Tangga

Ada satu tabiat Arreessa Zulaikha, sebelum tidur, dia selalu ajak kami main game papan macam kat bawah ini. Paling seronok, kami bertiga main game ular. Dalam satu masa tu, saya main dua orang dengan Arreessa game ini, memang dia dah mengantuk, tapi ada benda yang saya belajar darinya.

Bila Nak Tidur Arreessa ?

Mama dan adik maryam dah penat, rasanya kami baru je balik dari Health Talk dekat Shaklee HQ. Semuanya bercerita malam itu ialah kesihatan ibu yang mengandung. Lagi tambahan juga vitamin yang sesuai untuk kanak-kanak. Oklah takpa, malam itu saya dan Arreessa je main game ini. Macam biasa teknik balingan 6 saya berjaya menghabiskan game tersebut. Tapi lebih kagum lagi, Arreessa terus nak habiskan game tu, sampai dia boleh cecah garisan penamat, dan lepas itu dia terus tidur. 

Siapa Ular dan Siapa Tangga ?

Dalam pemikiran yang tak boleh lawan pemikiran Ahmad Maslan, saya tertanya-tanya, siapa yang jadi ULAR dan siapa yang jadi TANGGA. Perjuangan mesti diteruskan , hidup ini memang ada yang saya sendiri labelkan sebagai ULAR dan TANGGA. 

  • ULAR – ular diibaratkan orang yang menggangu kita, suka nak jatuhkan kita, dan benda yang hendak jatuhkan kita. Tapi ada benda diluar kawalan,yang itu ULAR ujian, memang Allah nak hantar ULAR itu kepada kita, supaya kita lebih kuat dan terus belajar dan sampai ke desitinasi kejayaan. Sebab itu orang yang suka keluar kerja dipanggil MENGULAR !!!
  • TANGGA – orang jadi tangga kita, kadang-kadang jadi lift kepada kita, orang itu yang selalu sokong kejayaan kita, termasuklah upline, family, isteri, suami,anak-anak, dan paling penting ialah mak ayah kita sendiri. Mereka ini yang jadi tangga, nak kita berjaya. Kalau dari segi marketing, networking, ada tangga yang panjang, ada tangga yang pendek, kerja kita ialah pandai menggunakan tangga itu, dan mesti terus berjalan. Kalau dah jatuh balik, kita kena pandai cari tangga itu semula.

Berangan-angan Sebelum Tidur ?

Sebelum tidur bagusnya kita berzikir, beristigfar, dan kadang-kadang, kita mesti berangan-angan, amalkan teknik RCA, aku mesti berjaya, aku dapat jual vivix, aku dapat dating dengan Siti Saleha, dan macam-macam lagi. Sebelum tidur itu, kita berehat, dan mengecas tenaga untuk lebih berjaya, dan bersedia untuk mengharungi perjalanan ULAR dan TANGGA.  ahmad maslan kena lagi

Ahmad Maslan Tak Kasi Keluar KWSP ?

Dewan Negara: Kerajaan tolak usul keluar KWSP, saran rakyat berniaga. KUALA LUMPUR – Kerajaan tetap dengan pendirian untuk tidak membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan menyarankan agar rakyat menggunakan alternatif seperti berniaga untuk menyelesaikan masalah.

Kenyataan itu dibuat Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan sekali gus menolak usul tersebut yang dibahaskan di Dewan Negara.

“KWSP adalah simpanan hari tua, bukan simpanan hari muda. Ia simpanan untuk masa depan. Kalau kita nak selesaikan masalah ketika ini, kita perlu ada option (pilihan) yang ketiga dan bukan hanya perlu berhutang.

“Kalau tak mahu berhutang, jangan pergi ah long tetapi kita boleh berniaga kerana ada RM40 bilion pinjaman mudah yang kita berikan dalam Belanjawan 2023. “Carilah segala perkara itu, RM40 bilion itu untuk membantu rakyat yang kesusahan dan bukan hanya menunggu untuk mengeluarkan (KWSP) untuk kali kelima,” katanya.

KWSP Bersasar Sumbangan Tunai Rahmah

Beliau berkata demikian ketika menggulung usul pengeluaran KWSP bersasar yang dibahaskan oleh 12 Ahli Dewan Negara, di Parlimen, hari ini. Dalam pada itu, katanya, kerajaan juga telah mengumumkan pelbagai bantuan untuk diberikan kepada rakyat menerusi Belanjawan 2023 termasuk bantuan hari raya dan Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

“Antara bantuan yang telah diumum kepada ahli-ahli KWSP, inisiatif penambahan caruman sebanyak RM500 dan insentif i-Saraan daripada RM250 kepada RM300 setahun. “Ini supaya mereka ada motivasi untuk menambah caruman. Satu lagi dalam bajet, kita tambah jumlah caruman sukarela setahun daripada RM60,00 kepada RM100,000.

“Jadi, kalau nak kata kerajaan ini tak bertanggungjawab, tak menolong rakyat, itu adalah satu perkara yang sangat-sangat tidak betul,” ujarnya. Tambah Ahmad, sebab utama pengeluaran KWSP itu tidak dibenarkan kerana (Kerajaan Perpaduan) ingin menjadi kerajaan yang bertanggunjawab.

“Mungkin lepas kali kelima, minta lagi kali keenam dan ketujuh. Kalau (kerajaan) nak popular, luluskan sahaja. Tetapi kita ingin menjadi kerajaan yang bertanggungjawab maka kerajaan tidak menerima usul yang dibentangkan,” katanya. ahmad maslan kena lagi

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply