Artis Popular Sewa Rumah Elak Riba ?

Artis Popular Sewa Rumah Elak Riba ?

Sewa rumah halal
Loan riba haram

Tapi iblis menghiasi mata manusia nampak sewa rumah rugi, bedal loan riba untung.

Ramai yang tag aku kat post ni pasal pelakon 32 tahun menyewa rumah tak buat loan riba pun.

Kalau ikut post ni, pelakon ni tak buat loan disebabkan tak layak kerana profesionnya sebagai pelakon.

Tapi sebenarnya itu hanya asbab. Mujur sangat Allah lindungi dia daripada dosa loan riba rumah yang membawa kepada puluhan tahun berperang dengan Allah dan Rasul.

Ramai yang sangka bila loan riba rumah, kereta lulus tanda Allah sayang sampai ada yang berdoa minta Allah luluskan loan riba.

Lepas lulus riba then update di fb alhamdulilah loan riba rumah, kereta lulus.

Umpama kau berdoa minta dapat berzina dan lepas siap berzina kau sebut alhamdulilah baru lepas berzina.

.

Sedih aku baca komen ramai netizen tak peduli halal haram. Mereka hanya fikirkan nafsu serakah risau takde rumah. Padahal dunia ni sekejap saja.

Ramai aku tengok komen2 dalam post ni katanya ruginya bayar bulan2 sewa, kalau buat loan dah habis bayar ni.

Habis bayar pun dapat cara haram buat apa ? Kau merompak dapat sebiji porsche pun buat apa ? Baik ada kancil beli tunai cara halal.

Aku jawab mudah, sewa itu halal, riba itu haram.

Tak kiralah islamix ke conventional ke tetap riba walaupun ubah terms kepada arabic sekalipun.

Kerana loan riba lah harga rumah makin lama makin mahal. Lambat bayar lagilah kena penalty, in islamix beng tukar jadi gharamah dan ta’widh. Tukar bahasa arab terus jadi halal.

Bila datangnya talbis iblis, dia akan nampak yang haram ni untung.

Aku bagi contoh mudah.

Mana best dapat wang rasuah 100k dalam masa sehari je.

Dengan kau kerja halal jadi rider makanan membanting tulang dari pukul 7am keluar rumah sampailah 10 malam baru sampai rumah, dapat sehari RM100.

Orang yang dah terkena talbis iblis akan kata sehari dapat 100k tu jauh lebih menguntungkan daripada berpenat penatan cuma dapat RM100.

Merompak, meragut ambil masa beberapa minit sahaja income sehari dapat 1k, yang kerja 12 jam income sehari RM50.

Takkan nak kata ruginya tak jadi perompak, peragut.

Yang jadi pelacor income 5 angka sebulan. Kau yang kerja 12 jam income 2k sebulan.

Takkan nak kata baik jadi pelacor or bapak ayam, sedap pun dapat, duit pun dapat.

“Apa barang kau nikah sampai 4 banyak duit nafkah kena keluar. Lebih baik aku ni berganti ganti perempuan sampai 20 ke 30 orang aku dapat rasa, just belanja mcd and starbuck je takyah tanggung nafkah bulan2”

.

Talbis iblis ni memang akan sentiasa nampak untung di dunia ni tapi hakikatnya kau sedang menjemput bala dan kemurkaan Allah.

Yang follow Allah dan Rasul sentiasa nampak susah sejak zaman Nabi Nuh lagi sampailah zaman Rasulullah.

Tapi di sisi Allah itu adalah kejayaan yang besar dan penderhaka terhadap Allah ni pasti kecundang.

Itulah beza halal dan haram. Orang yang jaga yang halal kerana Allah percayalah Allah takkan sia sia kan mereka.

Aku yakin dan berpergang sampai ke mati, tinggalkan yang haram kerana Allah walaupun esok kau tak tahu untuk makan apa.

Tapi disebabkan talbis iblis menyatakan, kalau tak bedal loan riba rumah nanti merempat, nanti takde rumah, nanti susah, nanti nanti dan nanti.

Hidup seolah tidak Bertuhan. Dah Allah sendiri yang melarang riba pasti ada bahana buruknya.

Orang beriman sami’na waato’na. Mereka dengar dan terus taat tanpa banyak soal.

Berapa ramai dah yang mati menyesalnya bila tak sempat taubat dari dosa riba ni.

Kalaulah kau tahu betapa besarnya dosa riba ni nescaya kau lebih rela tiada apa kerana kau akan pulang semula mengadap Rabb sekalian alam.

Dunia ini hanya tipu2 tempat senda gurau semata.

“Menyewa rumah sampai mati itu terlalu jauh lebih baik daripada bedal loan riba rumah”
Muhammad Ezral

Leave a Reply

%d bloggers like this: