Benda Sedap Orang Cari

benda sedap orang cari

Benda Sedap Orang Cari. Benda kalau sedap tak perlu buat marketing propa pun orang tetap akan cari. Letaklah kat ceruk mana pun orang tetap akan sampai.

  • Founder woodfire ni saya pun tak kenal tapi the product speaks for itself.
  • Founder dia takde pun buat lawak bodoh hari-hari end up product tak sedap mana pun.
  • Founder dia fokus dalam kualiti produk dan servis pelanggan.

Burger dia senyap-senyap je grow. Saya masih ingat masa awal-awal dia naik dulu. Restoran ada 1 je kat Taman Suria. Dia punya beratur sampai 2 marhalah. Saya pun join the hype masa tu. Sekarang ni rasanya dah berpuluh cawangan seantero Malaysia. Dalam Johor je ada 10 cawangan. Dan mereka pun dah melebarkan sayap ke Indonesia.

Saya bukanlah nak agung-agungkan sangat tapi dah burger dia sedap nak buat macam mana. Ini adalah contoh bisnes Melayu yang tak bermain dengan sentimen untuk grow. This is the right way to do business.

Meniaga jangan harap orang Melayu je yang beli.

Kita hidup atas muka bumi ni bukan ada Melayu je. Macam-macam bangsa ada. Kenapa harus fokus melayu isley je sampai kiamat?

Harga dia termasuk dalam segmen premium. Sebab dia gourmet burger. Bukan street burger ataupun fast food. Kalau ada yang cakap mahal, memang mahal sebab kita bukan makan gourmet burger hari-hari. Once in a blue moon bila teringin je kita pelahap burger macam ni.

Saya dah pernah makan Brisket Burger. Yang tu memang paling ultimate la dia punya rasa dan kekenyangan. Kalau first timer nak makan, saya cadangkan Smoked Burger. Yang kira signature starter dia lah. Harga sedap dan berpatutan. Stuffed Cheese saya pernah makan juga tapi macam kurang puas sikit.

Yang ni saya makan kat cawangan Kulai. Memang first class restoran dia. Suasana yang selesa dan style. Saya harap lebih banyak bisnes anak Melayu yang terus berkembang maju macam Woodfire. Sebab apa? Sebab kalau orang kita sendiri yang meniaga makan kita tak payah susah-susah nak cek halal bagai, nak boikot sana-sini sebab sokong yahuuuyahh dan sebagainya. Kan?

Nak Cakap…Dalam hidup, Kita didik hati, Untuk jangan mudah terasa.

Orang tegur, Ambil sahaja. Jika ada yang sakitkan hati, Kita pandang ke dalam diri. ‘Ini kafarah barangkali, sebab aku pernah sakitkan hati orang…’ ‘Aku akan jadikan dia ‘cikgu’ aku, aku tak nak sakitkan orang, macam dia buat…’Orang bagi kita lemon, Kita jadikan lemonade, Sesuatu yang masam awalnya, Menjadi sesuatu yang sedap untuk ditelan.

Hidup ini banyak benda lagi nak fikir, Dari mudah terasa hal simple. Andai terasa juga, kerana lembutnya hati kita. Kita hiasi dengan istighfar, ‘Biasa aku kuat, kenapa mudah terasa sangat ni? Apa keadaan hati aku ni? Sihatkah ia. There is something wrong with it?’

Kalau orang tegur, Ibarat orang tunjukkan blindspot yang kita tak nampak. Kalau orang tegur, Ibarat orang tunjuk baju atau tudung kita koyak di belakang, yang kita tak nampak. Takkan nak marah? “Kenapa bagitahu baju aku koyak? Biarlah, baju aku kan? Aku dah biasa pakai baju koyak! Jaga baju sendiri dah la!”

Kan? Tanda kita EGO, Orang tegur kita, Kita cari silap orang tu pula, untuk kita tembak dan hentam. Dengan itu, kita merasa kita BESAR, dan kita tak menjadi lebih baik pun. Tapi, kalau kitalah si penegur. Kita susun ayat elok-elok,

Bagi sedap dan lunak, Untuk didengari. Sebagaimana kita nak orang tegur kita elok-elok. Kita sentap kalau orang kasar, kita pun tegur orang elok-elok juga. Kalau tak, sama jak kita dgn dia. Tiada beza. Kita, bertanggungjawab akan diri kita..

Aku cukup benci bila dengar orang cakap “Kuantan ni takde apa² pun

bosan, kosong dan takde tempat menarik, tc je la yg best.” Lepas tu siap bandingkan dgn tempat lain contohnya. “Terengganu lagi best,melaka lagi best, Johor best…” Terengganu ada pantai cantik, tasik Kenyir, pulau²..”

Weii bodoh mcm tahik lembu..!!aahh geram aku. Yang kau bandingkan negeri dgn daerah tu kenapa? sebab tu aku gelarkan orang mcm ni otak dia lembab..nak ckp Kuantan kosong meh sini aku beritahu..

Ko pernah pergi sungai lembing, pernah pergi river cruise tgk kelip²? Pernah naik menara pastu buat aktiviti atas tu? pernah pergi air terjun pelangi, pandan, tu belum lagi aku mention air terjun luar dari daerah lain..

Ok nak kata pantai, kalau kau tanya kucing pun tahu Kuantan ni byk pantai..kedai² makanan area pantai takyah ckp la bapakkk sedap kalau kau pandai cari port baik. Pernah naik bukit pelindung exit tc? pernah naik bukit Galing? Gunung tokki pernah dengar? Banyak sangat benda best dalam kuantan ni kalau kau explore..

Ok tadi banding negeri kan? Pahang bersepah² tempat menarik taman negara, pulau Tioman, genting, Cameron, janda baik, apa benda banyak lancau lagi nak aku mention.. Letih gila nak aku taip tempat menarik dalam Kuantan ni..kau cuma tinggal cari je. Dasar hidup toxic asyik nak burukkan Kuantan je.. jangan sampai aku suruh Rohingya pindah kawasan rumah kau..!!

Sebelum penampar naik dekat muka orang yang suka bawak fitnah cerita tak baik tu tolong diam.. Sebelum bengkak mulut tu

Aku tak nak cakap orang tu saper biar dia faham sendiri..dah bnyk kali Aku cakap tolong jaga mulut jangan nak sedap sangat mengata aku sebab takut dekat semua orang yang kau ajak mengata fitnah aku benda tak betul tu orang turlah musuh dalam selimut kau dan malaikat ALLAH kirim untuk aku.aku senyum gelak mengekek dekat sini..

Kenapa bodoh sangat korng… dan tu fitnah itu kau pergi cakap dekat orang dipercayai orang paling cerdik akai dan dia tak bodoh macam setengah orang akhirnya tersalah pilih orang. Tapi aku nak cakap lah dah berapa ramai ehhh jadi mangsa korang..Tapi aku jangan buat Main

Pernah dengar musuh jangan dicari kalau kita cari musuh tu jugak yang akan jadi penolong orang yang korang fitnah tu dan musuh tu pulak orang paling dia kenal.. Tapikan depan korang dia jadi macam koranglah belakang …

pun sama tapi berbeza jerlah dia jadi malaikat sebab dia tak nak tanggung dosa dan dia pun Mintak maaf bnyk kali dekat Aku, ramai sebenarnyer korang pergi cakap buruk fitnah aku …..nasihat aku tolong jaga mulut yeaaa jangan tersalah pilih orang nak ajak fitnah orang..benda sedap orang cari ?

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply