Cara Hafal Sifir 7

Cara Hafal Sifir 7

Waktu rehat, saya nak share sikit tentang cara hafal Sifir 7, memang best bila kita tengok balik macam mana kuasa otak kanan kita berfungsi dengan mengenal corak dan susunan setiap sifir mudah. Sebenarnya pun, saya bukanlah orang yang pandai sangat. Rupanya ramai dah tahu benda ini, tapi saya juga ada penerangan saya tersendiri. 

Anda boleh tengok sendiri di website website yang ada menunjukkan cara mudah hafal sifir 7. Apapun saya terpanggil untuk mencari sifir 7 ini kerana mendengar sendiri penerangan oleh ketua saintis dunia. Sekali lagi penegasan saya, bukannya cara sifir 7 itu , tapi apa yang saya suka penegasan otak  kanan. Jika saya mengambil kata kata beliau tempoh hari, adalah berbunyi begini.

“kita disekolah telah diajar untuk menyelesaikan masalah dengan menggunakan otak kira yang bersifat logik, berbanding otak kanan yang lebih menyeluruh dan suka kepada corak dan kreativiti”

Oklah apapun marilah kita enjoy video di bawah ini, bagaimana penerangan saya tentang sifir 7 ini. Memang mudah kan, cuba tengok gambar di atas, sempoi je. Oklah Selamat Mencuba. Lepas saya nak ajar anda bagaimana nak penuhkan kotak sifir dari 1 sampai 9.

hafal sifir 7

Cara Mudah Hafal Sifir 7

Waktu rehat, saya nak share sikit tentang cara mudah hafal Sifir 7, memang best bila kita tengok balik macam mana kuasa otak kanan kita berfungsi dengan mengenal corak dan susunan setiap sifir mudah. Sebenarnya pun, saya bukanlah orang yang pandai sangat. Rupanya ramai dah tahu benda ini, tapi saya juga ada penerangan saya tersendiri

Anda boleh tengok sendiri di website website yang ada menunjukkan cara mudah hafal sifir 7. Apapun saya terpanggil untuk mencari sifir 7 ini kerana mendengar sendiri penerangan oleh ketua saintis dunia. Sekali lagi penegasan saya, bukannya cara sifir 7 itu , tapi apa yang saya suka penegasan otak  kanan. Jika saya mengambil kata kata beliau tempoh hari, adalah berbunyi begini.

“kita disekolah telah diajar untuk menyelesaikan masalah dengan menggunakan otak kira yang bersifat logik, berbanding otak kanan yang lebih menyeluruh dan suka kepada corak dan kreativiti”

Oklah apapun marilah kita enjoy video di bawah ini, bagaimana penerangan saya tentang sifir 7 ini. Memang mudah kan, cuba tengok gambar di atas, sempoi je. Oklah Selamat Mencuba. Lepas saya nak ajar anda bagaimana nak penuhkan kotak sifir dari 1 sampai 9.

KONSPIRASI MH370 : Kuasa Sifir 7

Saya tak pernah sangka, satu lukisan berbentuk jet, atau macam kapal terbang, itu adalah kuasa sifir 7, dan ianya seperti kebetulan, pesawat mh370 yang hilang, saya macam tak percaya lagi kerana sifir itu, di cari di saat saya dan rakan rakan lain tentu berdoa akan keselamatan semua penumpang yang berada dalam pesawat tersebut. Tapi bagi saya , sifir 7 kali ini, membuka mata saya, kuasa Allah swt, paling berkuasa !!!

Konspirasi SIFIR 7

Saya tak sangka, sifir 7 memerlukan 9 kotak, 3 kali 3, supaya kita dapat mengisi semua nombor , 1,2,3 dans eterusnya hingga sembilan,. Di bahagian sayap pula, anda boleh mengisi nombor 0,70, untuk melengkapkan 0 darab 7 dan 10 darab 7.

Tak tahulah kenapa, tapi saya melukis gambarajah itu seperti sebuah roket, dan paling konspirasi sekali boleh dikatakan sebuah pesawat. jadi, di sini saya nampak kaitanya antara nombor 7 dan 3, sebab kita pun tahu, dalam seminggu ada 7 hari, dan dalam sebulan ada 30 hari, lagi satu konspirasi yang berkaitan dengan MH370

Jom kita berdoa, semoga MH370 ditemukan kembali, semua berada dalam keadaan selamat. doakan yang terbaik untuk mereka !!!

Kenapa Anak Masih Lemah Sifir ?

Saya masih tak faham, kenapa kena ajar anak2 lemah matematik guna kaedah sifir yang pelbagai dan kreatif2 tu . Ada yang kena kira begitu, kira begini, tambah begitu, lukis begitu, lakar begini. Dahlah mereka agak lemah

Sy tgk yg ajar teknik ni, suruh student tulis dulu di atas kertas sebelum jawab. Tak rugi ke masa anak2 nak tulis semua sifir tu dulu. Then dapat soalan, nak kena rujuk setiap kali nak guna sifir. Kenapa tak bantu pelajar2 ni fahamkan konsep gandaan

  • Kalau sifir 2,tambah dua dua
  • Kalau sifir 3,tambah tiga tiga
  • Tambah kan senang

Cuma untuk sifir ni kena laju lah tambahnya. Nak laju kena lah banyak buat latihan. Paling mudah hafal sifir. Dalam proses menghafal tu, kenalah congak gandaan tu. Benda jadi mudah

Tapi sy lihat sekarang parents pun excited tengok kaedah2 kreatif ni

Ya kreatif, tapi kurang membantu pelajar lemah. Untuk buat mereka rasa wow ya maybe boleh. Tapi tak membantu sebab lari konsep pemahaman sifir. Tanpa mereka sedari, anak mereka lemah mencongak tambah

Apatah lagi nak guna cara kreatif ni dalam exam. Soalan exam pun panjang berbelit, ada masa ke nak tulis semua sifir dgn cara kreatif tu. Harap parents jangan obses dgn kaedah2 kreatif ni. Kaedah ni nak impress org je

Kalau guna kaedah nj, bahagi boleh buat ke, kecilkan pecahan boleh buat ke? Sah2 susah kan kalau guna teknik2 kreatif ni. Kunci dia still kena hafal sifir. Betul tak.

Back to basic

Weekend ni sy buat bengkel hafal sifir. Tak ada kaedah special. Tapi back to basic. Kaedah congak tambah gandaan shj. Tapi percayalah, ini cara terbaik. Buat beramai2, anak semangat.

Insyaallah di hujung bengkel anak2 hafal sifir. Tak semua, mesti banyaklah yg terhafalnya. Insyaallah. Siapa sependapat dgn sy untuk stop gunakan kaedah2 kreatif dlm sifir ni?

Sifir Tanpa Hafal – Kaedah Gigi

Ramai anak-anak akan suka guna kaedah ini. Tak perlu hafal, hanya lukis dan kira gigi yang comel. Perkara terpenting dalam sifir ialah faham. Bila kita dah mula beri cara mudah, lama kelamaan, sifir itu akan hidup dalam otak anak kita.

Melalui kaedah gigi ini, anak akan lebih senang nampak dengan jelas konsep sifir. Apa konsep sifir tu? Penambahan berulang-ulang jawapannya.

Bila anak jelas dengan konsep, maka akan keluarlah sifir secara spontan dari mulut mereka. Jemput share, biar anak-anak kita sedar yang sifir ni senang je..

Syaqiera Adni,Fahamkan sifir, semuanya akan jadi mudah. **Cuba try test buat pada anak-anak. Have fun.

Leave a Reply

%d bloggers like this: