kerajaan melayu champa

Kerajaan Melayu Champa

Kerajaan Melayu Champa ? Kalau anda ingat Melayu ni ada dekat Malaysia, Indonesia dan Borneo sahaja, anda salah! Sila belajar lebih lagi ye. Bukan apa, kita perlu tahu yang sebenarnya orang Melayu ni kawasannya lebih besar, tapi kerana ditindas dari pelbagai arah, lama-lama orang ingat Melayu ni ada dekat Malaysia je. Antara kawasan yang dikuasai…

Read More
kungfu hanya tarian

Kungfu Hanya Tarian ?

Kungfu hanya tarian ? Sebenarnya apa yang Johan Ghazali cakap itu betul. 1. Banyak seni bela diri tradisional, termasuk KungFu, semuanya jadi tarian sahaja di atas pentas persembahan pada zaman ini. Ini kerana mereka sudah buang unsur “hard-sparring” dalam seni bela diri mereka; ditambah pula dengan taqlid buta dengan tok guru, yang menyebabkan seni bela…

Read More
cash flow problem

Cash Flow Problem

CASH FLOW PROBLEM? BUAT 4 LANGKAH INI. Cash flow memang masalah “normal” bagi usahawan. Pernah dengar semakin besar periuk, semakin besar kerak? Cash flow pun samalah, bisnes semakin besar, cash flow semakin susah nak diurus, tanpa tadbir urus duit betul, memang akan problem Kalau tengah hadap dengan masalah ni, apa boleh buat? Saya share pengalaman…

Read More
kenapa kena potong subsidi

Kenapa Kena Potong Subsidi ?

Kenapa Kena Potong Subsidi ? Disebabkan komen ini panjang, saya terpaksa jawab dengan panjang. Secara pokoknya, tak ada siapa yang suka subsidi dipotong dan tariff dinaikkan. Tak siapa suka bercakap tentang kurangkan subsidi. AKAN TETAPI!! Kita kena berpijak kepada economic reality. Kita kena terima realiti bahawa beban subsidi tak macam dulu lagi. Jika suatu ketika…

Read More
sejarah piala asia malaysia

Sejarah Piala Asia Malaysia

Sejarah Piala Asia Malaysia. Kurang 35 jam lagi and counting, Harimau Malaya akan turun ke gelanggang pusingan akhir Piala Asia buat pertama kali selepas 44 tahun lalu yang layak secara merit dan 17 tahun lalu layak selaku tuan rumah kejohanan. Kali terakhir Malaysia berada di Piala Asia ialah pada 2007. Hari ini hampir keseluruhan skuad…

Read More
nusa mahsuri presiden BAM

Nusa Mahsuri Presiden BAM ?

Nusah Mahsuri Presiden BAM ? Bagaimana kalau Presiden Nusa Mahsuri ini menjadi Presiden BAM gantikan Norza? Presiden BWF sekarang juga adalah bekas juara dunia dan pemenang emas Olimpik. Bagaimana kalau digandingkan abang sulung nya pula sebagai Pengarah Kejurulatihan BAM gantikan Rexy Maniaky? Kurangkah kemampuan Misbun berbanding Maniaky? Bagaimana kalau Lee Chong Wei pula sebagai Pengarah…

Read More
beli rumah dari agen

Beli Rumah Dari Agen

Beli Rumah Dari Agen ? PROSEDUR MEMBELI RUMAH DARI AGEN…..Assalamualaikum…ada beberapa orang sahabat saya bertanyakan kepada saya mengenai pembelian rumah..mungkin ada yang risaukan mengenai penipuan dan sebagainya..yalah..saya faham..bagi individu yang membeli rumah..terutamanya rumah pertama, pasti khuatir..risau dan takut..maklumlah. Jumlah yang dilaburkan bukan sedikit..jadi di sini..biar saya terangkan secara ringkas mengenai pembelian rumah ini. Pada hari…

Read More
tyzo xander masuk hotfm

Tyzo Xander Masuk HotFM ?

Tyzo Xander Masuk HotFM ? Dilamar Hot FM, Menteri Komunikasi Pula Minta Bersabar. Rezeki Tyzo Xander Di Kelilingi Aura Positif Tidak sampai 24 jam berita pengunduran DJ Tyzo Xander atau nama sebenarnya Tuah Zolqarnain dari Radio Suria FM, nampaknya rezeki bertandang kepada pemenang Penyampai Radio Paling Popular Anugerah Bintang Popular ke-35 ini. Dalam satau hantaran…

Read More
cubaan rampas bisnes gagal

Cubaan Rampas Bisnes Gagal ?

Cubaan Rampas Bisnes Gagal ? KEKEJAMAN DUNIA BISNES. Terkini kisah kawan aku niaga coffee shop ala hipster , bagus ramai orang datang n lepak hingga malam , sampai satu hari dapat tahu owner kedai dah jual kedai tersebut kepada owner baru.. Rupanya owner baru tu salah seorang pelanggan yang selalu lepak situ.. CUBAAN RAMPAS BISNES…

Read More
tips ebit lew kaya

Tips Ebit Lew Kaya

Tips Ebit Lew Kaya ? Syukur pada Allah yang Maha Kaya dan Maha Penyayang. Berkat doa mak ayah. Berkat cinta kasih sayang pada bidadari. Doa ramai orang baik-baik. Allah beri rezeki mencurah-curah. Ramai tanya saya soalan bukan-bukan. Saya bekerja dan berniaga dah lebih 10 tahun. Dulu saya tidur masjid. Pernah tidur atas guni. Dari kecil…

Read More
perangai orang melayu

Perangai Orang Melayu

Perangai Orang Melayu ? Saya orang Melayu. Izinkan saya mengkritik bangsa saya sendiri. Maaf kalau ada rakan-rakan sebangsa saya yang berkecil hati. Perangai Orang Melayu Tentang Pendidikan ? (1) Pemikiran orang Melayu cukup konservatif bila bercakap soal pendidikan. Mereka sebenarnya sukar berubah, berkira dan kurang pragmatik dalam ruang pendidikan. Itulah perangai Melayu. Jangan terasa hati….

Read More
ayat menarik pelanggan

Ayat Menarik Pelanggan

Ayat Menarik Pelanggan ? COPYWRITING ? Apa itu COPYWRITING? Ayat iklan atau ayat jualan yang digunakan untuk menjual atau mempromosikan produk dan perkhidmatan. Tiga jenis copywriting: penulisan, gambar dan video. Bagaimana cara untuk menghasilkan copywriting? Pastikan perjalanan dan struktur copywriting mudah untuk difahami. Struktur copywriting: Ada ayat utama atau headline. Headline ini menarik perhatian audien…

Read More