ANGGUR

Peluang Untuk Penganggur

Copywriting Hard Soft Sell Untuk Peniaga Online MLM Restoran

Copywriting Hard Soft Sell Untuk Peniaga Online MLM Restoran

COPYWRITING HARD SOFT SELL memang menarik untuk kita belajar. jadi saya tunjukkan beberapa contoh nak buat ayat sedap best

Contoh Copywriting Hard Sell

anda boleh ikut ayat ini just tukar mengikut kesesuaian produk masing2. Dlm copywriting mesti ada PERHATIAN, MINAT, KEINGINAN DAN TINDAKAN. Disini saya berikan contoh:

CONTOH 1:
PERHATIAN
Ingin rasa bertenang atau release tension dengan cepat?
Anda mengalami masalah stress dan sukar tidur?
Runsing dengan masalah yang ada, cuba untuk melupakan masalah tetapi masalah tetap datang dlm ingatan.

MINAT
Ramai yang mengalami masalah tekanan perasaan tetapi tidak tahu cara untuk melepaskannya.

Macam kawan saya dulu mempunyai masalah tekanan perasaan dan stress hingga setiap bulan berjumpa dengan pakar psikaitris di hospital. Tetapi lepas cuba MINYAK AROMATERAPI AMO, baru lah dia rasa lega dan bertenang. Dan sekarang dia tidak perlu berulang alik ke hospital lagi.

MINYAK AROMATERAPI AMO

KEINGINAN
Dengan minyak aromaterapi ini, anda akan rasa tenang dan semua masalah di ingatan akan hilang. Anda tidak perlu lagi makan ubat2 penerang atau terjun bangunan kerana dalam masa 1 minit terus rasa lega dan bertenang.

Kelebihan minyak aromaterapi AMO
1. Mengandungi bahan-bahan yang terbaik pudina,lavender, minyak kelapa dara, minyak kayu putih dan habbatusauda.
2. Mempunyai bacaan 30 juzuk Al-Quran
3. Yang pastinya BMF
4. Bebas alkohol, HALAL, ada kelulusan KKM dan GMP.

TINDAKAN
Jika berminat, sila klik:
https://www.facebook.com/minyakaromaterapiAMO/linamanja
Dan taip”Saya berminat dengan minyak aromaterapi.
Atau klik wasap sy
http://www.wasap.my/+60177618335/berminatminyakAMO

Hadiah percuma 10 pembeli terawal
Produk ini dijamin berkesan atau wang anda akan dikembalikan dalam masa 30 hari.

Like page kami untuk mengetahui lebih lanjut
www.facebook.com/linamanjaCollection

Copywriting Hard Soft Sell dalam MLM

Dalam bisnes MLM atau bisnes networking ….SOFT SELL ATAU HARD SELL adalah penting dalam menentukan berapa banyak sales yang akan masuk dalam sesebuah bisnes.
Apa tu soft Sell atau Hard Sell???

Hard Sell adalah ayat menjual secara Direct kepada prospek anda dengan menerangkan berkaitan dengan produk dan harga.
Soft Sell pula ialah ayat menjual secara In Direct kepada prospek korang. Dengan kata lain apabila prospek membaca iklan korang , mereka tidak akan sedar yang korang sebenarnya berniat untuk menjual.

Dalam Soft sell, kita tidaklah terlalu “memaksa” prospek untuk membeli produk kita, tetapi dalam Hard Sell kita memang kena paksa mereka beli dari kita.
Antara contoh lain soft sell adalah seperti penggunaan content seperti perkongsian tips dan storytelling.

Persoalannya yang mana paling bagus di gunakan dalam ayat iklan kita?
Kebanyakan orang berpendapat bahawa penggunaan Soft Sales adalah lebih baik kerana kita tidak nampak seperti menjual.

Ye la kan..sebab manusia tak suka dirinya dalam keadaan seperti dijual.
Bagi hakak penggunaan Hard Sell juga sangat penting. Lebih -lebih lagi apabila kita adakan promosi juga dgn hadiah percuma dan ingin menggunakan teknik scarcity.

Sikit ilmu untuk di kongsi bersama.

Copywriting Hard Soft Sell Mengikut NLP

Contoh Ayat Memikat /Memujuk Pelanggan berdasarkan psikologi atau ilmu Neuro-linguistic programming (NLP in Business).

Terdapat 3 KUNCI PENTING dalam Copywriting :

➡️Language

➡️Promote

➡️Persuade (Ayat Memikat)

1.Language / Bahasa Audiences

“Match your word to your target audiences.”

Tak perlu bahasa sastera yang tinggi, cukup hanya bahasa perbualan harian supaya apa yang anda tulis difahami dengan mudah.

2.Promote / Mempromosikan

Promosi adalah jenis komunikasi antara pembeli dan penjual.

Penjual cuba memujuk pembeli membeli barangan atau perkhidmatan mereka melalui promosi.

Ia membantu dalam membuat orang nampak produk, perkhidmatan atau syarikat.

Kaedah pemasaran ini juga boleh mempengaruhi minda pembaca untuk jadi pembeli.

3.Persuade / Memujuk / Pikat

“Persuasion is an art of influencing the mind of the reader and try to convince other people to change their attitudes or behavior regarding selling.”

Maksudnya, seni yang mempengaruhi fikiran pembaca dan cuba meyakinkan orang lain untuk mengubah sikap atau tingkah laku mereka mengenai penjualan.

Ketiga-tiga elemen ini wajib ada dalam setiap Copywriting bukan terus iklan menkhinzir buta.

Contoh ayat memikat/memujuk berdasarkan psikologi, dalam ilmu Neuro-linguistic programming (NLP in Business).

1.Jangan guna perkataan (KALAU) atau (JIKA) , tetapi gunakan perkataan (APABILA).

“Jika puan guna produk ni…”(Salah)

“Kalau encik guna servis kami..”(Salah)

Kebiasaannya pelanggan akan kata,

“Nanti saya fikir dulu, ya.”

Betul tak?

Sebab perkataan (JIKA) atau (KALAU) itu mempengaruhi otak untuk buat pilihan.

Samada nak dapatkan atau tidak.

TETAPI

Perkataan (APABILA) membuat otak pelanggan menggambarkan bahawa mereka sedang menggunakan produk anda.

“Apabila En Daniel menggunakan software ni, tak perlu pakai ramai pekerja, jadi jimat sikit duit syarikat”

“Apabila Puan menggunakan tudung ni, tak perlu buang masa nak gosok dah, terus sarung je”.

APABILA masuknya gaji, anda ada dua pilihan samada NAK GANDAKAN INCOME dengan PENULISAN , atau HABISKAN DAN AKHIRNYA DATANG PENYESALAN.

#MOFAD

“Writing is not a job, it’s business” – Dan Poynter.

Nak serius menulis, Lihat diruangan komen sekarang.

TIPS ‘PUKAU’ CUSTOMER AMIK KERETA DGN ANDA

Ok harini kami nk share tips fb ads exclusive utk fans sifufbads yg bkerja sbg salesman kereta. So abam2 or kakak2 yg rasa nk tingkatkan sales jual kereta proton ke, produa ke, honda ke, bmw ke, lambogitu ke, dgn mggunakan fb ads, leh try follow tips2 ni ok. boleh guna teknik copywriting hard soft sell .

#1 : HEADLINE

Tonjolkan USP anda berbanding salesman lain. Mention lokasi pd tajuk. Cth:
“DARLINGS, BERMINAT UTK TEST DRIVE KERETA PEROSATU TERBARU DI CENTRE ABG AZHAR DI S.ALAM?”

“SALESMAN LAMBOGITU PLG DIPERCAYAI DI AMPANG”

“NK SETELKAN URUSAN BELI KETE DLM MASA SEMINGGU? ABG JEM LAH PAKARNYA”

#2 : COPYWRITING

Fahami audiens. Kenalpasti masalah mereka bila nk beli kete. Mention dlm copywriting, dan apa penyelesaian yg boleh anda tawarkan.

#3 : GAMBAR

Gunakan gmbar anda bersama customer trdahulu. Klau bleh gmbar dpn kereta yg mereka baru beli tu. Kumpulkan testimoni bertulis drpd mereka. Lebih banyak lebih baik.

#4 : IMPROVE TRUST

Selain testimoni, letakkan juga gambar2 award/anugerah yg pernah diterima utk meningkatkan letak kepercayaan prospek trhadap anda.

#5 : OFFER

Salesman kereta di Malaysia ni ada ramai. Utk buat org lebih trtarik dgn anda, berikan mereka OFFER yg berbaloi-baloi pd mereka. Berikan offer yg buat mereka rasa ‘ruginyaa kalau aku x amik offer dari salesman ni’..

Selain drpd copywriting dan iklan fb ads, pastikan juga anda update post di fb dgn kerap. Sebaiknya sehari skali. Dan plbagaikan post anda. Jgn hardsell kesemuanya. Selitkan tips2 yg berkaitan dgn pnjagaan kereta ke, urusan jual beli kereta, tips beli kereta 2nd hand dan lain2 yg berkaitan.

Bina fans anda secara berterusan. LIKE mktg mesti konsisten.

Jadi abam2 dan akak2 salesman Proton, Perodua, Toyota, Honda, Hyundai skalian, anda dpt sesuatu arini?

kredit: sifuFBAds

One thought on “Copywriting Hard Soft Sell Untuk Peniaga Online MLM Restoran

Leave a Reply

%d bloggers like this: