Din BOM SUP UTARA

Malam ni kami geng supermom mkan makan di tempat cruise MELAKA ni, di Din Bom Sup Utara. Hooo nampaknya memang sedap, dan power, tapi macam biasa, kena rasa dulu le, oklah apa yang menarik kat sini.

  1. Bila order JUG nak minum fresh oren, dia kata juga takda, hoo mungkin depa tak dapat peruntukan alirus untuk beli jug air.
  2. Nampaknya kalau order sup memang cepat, order nasi goreng biasa pun lambatpelik jugak, mungkin ramai sangat kot kami ni. 
  3. Dekat tempat cruise ni ada juga pilihan lain oklah nampaknya banyak pilihan.
  4. Makcik tu tetiba power mengambil berat, cuma dia pergi promo produk lain selain SHAKLEE

Oklah itu sahaja promo din bom sup utara !!! Enjoy makan sebelum naik cruise.

BIHUN SUP UTARA BY CHE DUAN

Bahan Kuah Sup :

1.ayam 1/2 ekor (basuh bersih)

2.bawang besar 2 biji

3.bawang putih 4 ulas

4.halia 2 inci

5.lada hitam 2 sudu besar

6.rempah 4 sekawan

7.sup bunjut adabi 2 pek

8.cili padi 6 biji

9.garam halus (1 sudu)

10.kuib pati ayam 2 ketul

11.ajinamoto (1 sudu)

12.minyak masak 1/2 cawan

13.air kosong 2 liter

14.daun pandan 1 helai

15.daun sup 1 ikat

Cara Penyediaan :

1.blend halus bawang besar, bawang putih, halia, lada hitam & cili padi (masuk sedikit air)

2.panaskan minyak, tumis 4 sekawan, sup bunjut & daun pandan hingga naik bau

3.masukkan bahan blend tadi, tumis hingga pecah minyak

4.bila dah pecah minyak, masukkan ayam & sedikit air, rebus hingga ayam separuh masak

5.bila kuah dah mendidih, masuk lebihan air, kuib pati ayam, garam & ajinamoto

6.kacau rata, masak hingga kuah mendidih

7.tutup api, taburkan daun sup

Cara Masak Bihun :

1.1/2 paket bihun kering, rendam dalam air, masukkan 1 sudu serbuk kunyit, kacau rata

2.rendam selama 15 minit

3.rebus bihun sampai lembut

Youtube Channel : Che Duan Official

Fb Page : Che Duan Official

Instagram : Che Duan Official

din bom sup utara

Bihun sup utara untuk berbuka ptg ni

ada yg suka x

(update resepi cara sis)

Senang aja buat sambal..

Cara buatnya..

_ nk tumis dulu pun boleh

semcm kita nk buat sambal

Msukan 3 1/2 cwan air dlm kuali dan

didihkan skjp.

-msukan serbuk cili babas 1paket 1/2 tadi dan kacau2 sikit dgn api yg perlahan.

– Masak sampai cili hilang bau + air asam jawa ckit

– Bila cili agak2 sedikit pekat

– Masukkan 3 sudu minyak masak untuk mengilat cili tadi

– Masukkan juga 2 sudu besar sos cili

– 2 sb gula pasir

– 1 @ 2 sb kicap manis

– Garam secukup rasa dan masak hingga sederhana pekat.

Cara buat sup pulak..

Guna sedikit tulang dan daging

_Rebus

daging biar seketul2 gitu, jng sampai terlalu empuk sngt, angkat daging toskan

time nak mkn

hiris nipis2..ikut suka cara potong)

– 3@4 hirisan halia

-1@2 btg serai dketuk

– 2 @ 3 hirisan lengkuas

– 3 ulas bawang putih (diketuk2)

– 1 1/2 labu bwg besar (hiris kasar)

– lada hitam ckit

– lada sulah ckit

Masukkan 4 bahan diatas bersama rebusan tulang & daging tadi dengan air secukupnya..(ikut banyak mana nak kuahnya)

– masukkan 1 sup bunjut tulang

– 3 sb serbuk rempah sup adabi

– masukkan rempah 4 sekawan (kulit kayu manis,bga lawang,bga cengkih dan buah pelaga)

– letakkan 1@2 kiub pati ayam

– masukkan akar2 ketumbar dan btg2 bawang serta btg daun sup

– ambik sehelai daun pandai yg bersaiz kecil dan siatkan2 untok rasa aroma yg sedap)

– garam secukupnya dan masak sehingga tulang empuk ya

Slmt mencuba

SELAMAT MENCUBA..

Credit : Norlailaazham Jani

Soto Sedap Puncak Alam

Hai, peminat-peminat soto! Di Restoran Ani Sup Utara cawangan Puncak Alam, soto adalah antara menu yang paling popular.

Ini bukan soto Negeri Johor tau. Ini soto stail Ani Sup Utara.

Antara bahan yang ada dalam hidangan tersebut, nasi impit, mihun, ayam carik dan kacang tanah yang digoreng ranggup.

Kalau hendak tambah bergedil pun boleh. Jangan tak tahu, bergedil Ani Sup Utara sedap sangat. Rugi kalau tak cuba.

Hah! Apa tunggu lagi? Cepat-cepatlah datang ke Restoran Ani Sup Utara cawangan Puncak Alam.

Kami sentiasa menyediakan menu terbaik untuk pelanggan-pelanggan kami yang suka makan sup.

Setiap wang yang dibelanjakan di restoran kami, tuan puan juga menyumbang ke tabung wakaf pembangunan dan pengurusan Maahad Azzein Al Makki.

TIPS LEMBUTKAN DAGING

1) time rebus daging nak lembutkan tu…letak seketul gula batu (rebus sekejap)

2) masokan bijik kurma 4-5bj kedalam rebusan daging/tulang

3) ramas nenas dan gaul bersama daging n perap sebelum direbus

4) letak daun nangka dalam rebusan daging/tulang

5) letak sudu dalam rebusan daging/tulang

 6) Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.

7) Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.

8) Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa. din bom sup utara

Khasiat Sup

Anda penggemar Sup ? Makanan berkuah terdiri dari isi ikan,ayam ,daging dan juga dari sayuran ini memang istimewa. Selain rasanya yang sedap , ia juga mengandungi banyak khasiat yang bagus untuk kesihatan.

Bermacam penyakit mulai dari demam sampai kanser, sup diyakini mampu menyembuhkan. Siapa yang bisa menolak makanan beraroma sedap dan disajikan dalam keadaan yang masih hangat berasap ini ? 

Apa juga jenis sup yang dimasak selagi mengekal tekstur bahan utama ia akan menghasilkan sup yang lazat kerana keaslian bahan yang digunakan sesuai dengan apa juga jenis daging mahupun sayuran..

sup juga boleh dijadikan menu utama dalam hidangan seharian asalkan tidak menggunakan minyak yang berlebihan..Bahan asas yang segar seperti bawang merah dan putih , halia , lada hitam tumbuk dan tidak lupa juga rempah tumis turut menentukan kelazatan rasa sup itu sendiri…

kalau ingin lebih khasiat jangan lupa menambah sayuran seperti lobak merah dan ubi kentang…taburkan bawang goreng dan daun sup…hmm orang demam pun boleh lupa ingatan tau kalau dapat sup panas-panas ( akulah tu ), bukan itu sahaja..

bagi mereka yang baru lepas menjalani pembedahan adalah digalakkan mengamalkan mengambil sup yang ramuannya terdiri daripada beberapa herba yang sesuai untuk membantu proses penyembuhan…dan lagi bagus kalau bahan utamanya ikan haruan..

Leave a Reply