Kaedah Mokhdar

Kaedah Mokhdar

HAFAL NOMBOR GUNA KAEDAH MOKHDAR. Dulu teknik ni dah lama ada, ingat masa tuan mokhtar datang memperkenalkan kaedah mokhdar nih, kitorang satu sekolah rendah kagum nak dia boleh buat calculatiom cepat, hahaha, cmana tuh ?  Memang gila pantas, lepas tuh pulak teknik hafal nombor, hahaha. 

Kenangan Mokhdar Masa Sekolah

Itu kenangan tuh, nak ditakdirkan, masa tuh, penceramah buat test, rasanya dia tulis kat papan putij, rasanya ada banyak jugaklah nombor, hahaha, 3 baris tuh nak kena ingat. Ada sorang budak pergi try kena hafal nombor tuh, hahaha, budak tuh tak sampai baris pertama.

Lepas tuh abg joe berani mencuba, hahaha kaw kaw boleh pulak terbaca nombor tuh sampai habis, kira haah semua nombor tuj. Siap dapat hadiah , duit 8 ringgit, balik singgah kedai Ali beli komik dendam kesumat, hahahha. 

Persoalan dia, macam mana nak hafal nombor banyak gila dalam masa yang singkat. Pening jugak lidan berbelit nak hafal satu satu. Jawapan dia guna kaedah mokhdarlah, hahaha, satu kaedah shortcut , sebutan pendek dari nombor yang asal.

Dalam kajian tuan mokhtar sendiri

dia dapati pelajar melayu lemah matematik bukan sebab tak pandak, tapi ada halangan dari segi bahasa. ye, kita gagal mencongak kerana sebutan nombor dalam bahasa melayu sangat panjang. Contoh bahasa melayu compare dengan bahasa inggeris.

Satu – one

Dua – two

Tiga- three

Empat – four

Lima – five

Enam – six

Tujuh – seven ( kantoi)

Lapan – eight

Sembilan – Nine

Kalau tengok bahasa inggeris,

satu suku kata je, tuh pun kantoi tang seven . Bahasa melayu, lagilah, nak sebut sembilan sampak tiga suku kata. Bahasa china yang mudaj, semua satu suku kata je. Hhahha, bila kena sebut dua suku kata,  masalah congakan akanjadi perlahan, sebab tulah pelajar kita sukar bab nombor nih. Jadi kaedah mokhdar ni buat pelajar kita jadi mudah nak ingat nombor bila dia pendekkan semua sebutan nombor tuh jadi satu suku kata je. Yang ni paling ringkas lah, basic yang aku ingatlah skt skt

Satu – TU

Dua – WA

Tiga – GA

Empat – PAT

Lima – MA

Enam – NAM

Tujuh – JUH

Lapan – PAN

Sembilan – LAN

Hahaha dengan memendekkan bahasa nih, rasanya korang boleh cuba hafal nombor di bawah ni sebagai latihan, test dengan partner korang, boleh tak hafal semua nombor dalam kotak top scorer tuh dengan guna kaedah mokhdar, hahhaa. Tak caya, boleh cuba, lebih senang dari guna sebutan biasa.heheh

Rupanya ramai lagi murid Tahun 5 tak tahu kaedah sifir 9 guna jari ni.

Ada mak ayah merungut pada aku, mereka tahu dan ajar anak mereka, cuma anak mereka tak faham-faham. Kaedah kalian ajar tu mungkin tak kena dan buatkan mereka susah faham.

Nin dia kaedah betul nak bagi anak-anak cepat faham ya. Kongsikan dengan kawan-kawan lain juga, mana tahu mereka pun buntu nak ajar anak-anak mereka.

Oh ya, yang nak join kelas Belajar Online Matematik (BOM) pun boleh. Hanya RM20 satu sesi dan setakat ni hanya untuk murid tahun 1-3 sahaja. Tahun 4-6 belum ada, namun aku ada perancangan nak buat juga.

Kelas BOM ni sebenarnya kelas untuk ibubapa tau. Bukan untuk anak. Aku ajar ibubapa cara ajar anak subjek Matematik topik demi topik seperti dalam buku teks.

Yang berminat, terus berhubung dengan admin pendaftaran Tuan Said Azlan

INGAT SIFIR 8 HANYA 5 SAAT!

Sedih bila dapat tahu anak-anak masih lagi tak ingat sifir . Macam mana nak kuasai subjek Matematik jika sifir masih belum ingat.

Don’t wory adik2 semua. Nah, admin belanja cara nak ingat SIFIR 8. Sangat mudah & cepat.

Admin bagi tips –> Dalam exam salin Sifir 8 di mana-mana ruang kosong. Bila jumpa sifir 8 terus rujuk. Senang kan?? Hanya 5 saat. Wahhhh amazing

kaedah mokhdar

Untuk menghafal sifir mudah, berikut adalah beberapa tips yang bisa membantu:

1. Pelajari satu tabel sifir pada satu waktu. Mulai dengan jadual sifir 1, kemudian 2, dan seterusnya. Berfokus pada satu tabel pada satu waktu akan membantu Anda mengingatnya dengan lebih mudah.

Buatlah hubungan antara sifir. Misalnya, 3 x 4 = 12, dan 4 x 3 = 12. Anda dapat mengingat bahwa 3 dan 4 menghasilkan 12 dengan dua cara yang berbeda.

2. Gunakan teknik mnemonik. Cuba buat kata atau frasa yang mengandung sifir yang ingin Anda hafal. Misalnya, “Kuih Sepuluh” untuk mengingat sifir 10.

3. Berlatih secara teratur. Semakin sering Anda mengulangi sifir, semakin mudah Anda akan mengingatnya. Cobalah mengulangi tabel sifir secara berkala, misalnya setiap hari selama beberapa minggu.

4. Gunakan sumber daya online. Ada banyak sumber daya online yang bisa membantu Anda belajar sifir dengan mudah. Cuba cari aplikasi, video, atau situs web yang menyediakan jadual sifir dan latihan.

Latih tubi dan Matematik

Kami nak kongsi rahsia bagaimana kami bantu ubah pelajar gagal math dapat improve 1000%

Masalah utama pelajar gagal adalah lemah penguasaan asas math. Lemah sifir, integer, pecahan dan asas algebra.

Apa yang kami bantu sampai diorang ni boleh improve 1000%?

Jawapannya mudah, iaitu LATIH TUBI

Kami adakan sesi latih tubi sebanyak yang mungkin dalam sesi live online. Modul yang kami sediakan adalah Modul Sequence Basic Math.

Modul ini tumpu asas math dan telah disusun atur. Kami percaya dengan latih tubi hardcore inilah pelajar gagal ni yakin dia sebenarnya mampu jawab soalan-soalan Math.

Anak-anak ini gagal bukan sebab dia lemah IQ atau tak mampu. Tapi anak-anak ini kurang yakin pada diri sendiri.

Tips ini kami dah berjaya bantu ratusan anak-anak gagal math untuk improve subjek Math mereka. Kunci utamanya satu, LATIH TUBI.

Modul ini kita buat sama-sama dengan pengajar, dan tiada masalah pun kalau dibuat online sebab dalam sesi kita buat latih tubi sama-sama.

Modul ini pun kami rangka dalam bentuk game dan kuiz ringkas. Tiada presentation yang membosankan anak-anak.

Kesimpulannya, Latih tubi sangat relatif dengan subjek Math. Dia macam air dengan badan kita. Kalau air kurang, badan lesu, kurang upaya, lemah dan boleh bawa kemudhoratan.

Sama lah macam latih tubi, kalau kurang latih tubi, pelajar akan lemah, ketinggalan dalam Matematik

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply