Kena Tipu Beli Rumah ?

kena tipu beli rumah

KEna tipu beli rumah ? TIPU DAYA HALUS PEMAJU TERHADAP PEMBELI BUMIPUTRA DENGAN MEMANIPULASIKAN DISKAUN.

1. Saya Hassan Md. Ali, pernah bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dari 1979-1985 dan juga sebagai pemaju perumahan dari 1985-1995.

2. Baru baru ini saya ke Property Fair di Subang Parade, Subang, Selangor. Tertarik dgn sebuah tawaran dari syarikat pembangunan perumahan yang sedang memajukan Tanjung Puteri, Johor. 

Diskaun yg ditawarkan adalah spt berikut;

Utk bumiputra: 15% Bukan Bumi: 6%. 

Keluasan unit: 700ksp. Harga unit: RM1.0 juta.

Pinjaman akan diusaha sehingga 90%.

Bagi pembeli bumiputra, hanya perlukan sediakan 10% shj sebagai downpayment. Bermakna pembeli bumiputra perlu membayar RM85,000.

Bagi bukan bumiputra downpayment 4% (6% discount is taken as part payment of 10% d/pymt). Bermakna hanya RM40,000. 

3. Sebagai seorang pemaju perumahan, saya menyiasat lebih lanjut lagi.

Selain dari membayar downpayment sebanyak RM 85,000, pembeli bumiputra dikhendaki membayar segala kos spt (legal fee, stamp fee, loan fee) yg jumlahnya lebih kurang RM42,000. 

Sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya perlu meyedikan RM40,000 dan lain2 kos akan ditanggung olih Pemaju.

4.Tidak meyedari saya membuat pengiraan dan membuat perbandingan ‘entry cost’ antara bumiputra dan bukan bumiptra,

ternyata pembeli bumiputra terpaksa meyediakan sejumlah RM127,000 sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya memerlukan RM40,000 untuk membelinya. kena tipu beli rumah ?

Seolah2 kaum bumiputra yg memberi subsidi kapada pembeli bukan bumiputra sebanyak RM45,000.

Bermakna walaupun harga bagi bumiputra dikurangkan sebanyak $150,000 dari harga asal, tetapi perbedzaan harga sebenar diantara bumi dan bukan bumi hanya RM37,000 atau 4% sahaja.

5. Bagi pembeli bumiputra utk membayar downpayment sebanyak RM127,000 bagi unit seluas 700ksp adalah

terlalu mahal dan sudah tentu unit2 yg diperuntukan utk bumiputra susah dijual kelak kerana unit tersebut hanya bolih dijual kpd pembeli bumiputra sahaja.

Olih kerana ‘entry kosnya’ hampir 3 kali lebih besar dari kaum bukan bumiputra maka sudah tentulah unit2 bumiputra tidak laku dijual dan pemaju mempunyai alasan yg kukuh untuk memohon perlepasan dari Kementerian YB. Dato’ supaya unit tersebut dibebaskan dari peruntukan bumiputra.

6. Sekali pandang seolah mereka bersama2 kerajaan yg ingin menolong kaum bumiputra memiliki harta di negara ini, tetapi apabila diperincikan kira2nya, pembelian unit bumiputra yg adalah lebih mahal dari yg sepatutnya dan penglibatan pemaju untuk membantu kaum bumiputra utk memiliki harta saperti yang disarankan olih kerajaan adalah satu gimmik dan dijadikan perolok2kan olih pemaju.

7. Saya sempat membentangkan kira2 diatas kpd wakil pemaju hartanah tetsebut dan dgn sinis dia menjawab “Every chinese developer are doing this just to make sure every Melayu and Bumiputera won’t have any chance of acquiring new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung” kena tipu beli rumah ?

NEGARA KITA TELAH TERJUAL.

Saudara2ku, Semenjak kita berWhatsapp, sudah berapa kali saya ungkapkan perkara2 spt ini. Ternyata org cina dah sampai peringkat tak memerlukan keujudan org melayu dinegara Melayu kerana sumbangan org melayu terhadap ekonomi negara ini terlalu kecil.

Bank saperti;

Public Bank, 

Hong Leong Bank, Stanchart, 

Citibank, HSBC bolih hidup tanpa pelanggan melayu.

Pemimpin melayu banyak buat duit dgn memberi pelepasan unit2 bumiputra kpd unit bebas. 

Surat saya kpd Kementerian Perumah Dan Kerajaan Tempatan.

Kapada,

YB Dato …..

Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan, 

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

Precinct 5, Putrajaya,

68600 Wilayah Persekutuan

Artis Popular Sewa Rumah Elak Riba ?

Sewa rumah halal
Loan riba haram

Tapi iblis menghiasi mata manusia nampak sewa rumah rugi, bedal loan riba untung.

Ramai yang tag aku kat post ni pasal pelakon 32 tahun menyewa rumah tak buat loan riba pun.

Kalau ikut post ni, pelakon ni tak buat loan disebabkan tak layak kerana profesionnya sebagai pelakon.

Tapi sebenarnya itu hanya asbab. Mujur sangat Allah lindungi dia daripada dosa loan riba rumah yang membawa kepada puluhan tahun berperang dengan Allah dan Rasul.

Ramai yang sangka bila loan riba rumah, kereta lulus tanda Allah sayang sampai ada yang berdoa minta Allah luluskan loan riba.

Lepas lulus riba then update di fb alhamdulilah loan riba rumah, kereta lulus.

Umpama kau berdoa minta dapat berzina dan lepas siap berzina kau sebut alhamdulilah baru lepas berzina.

Sedih aku baca komen ramai netizen tak peduli halal haram. Mereka hanya fikirkan nafsu serakah risau takde rumah. Padahal dunia ni sekejap saja.

Ramai aku tengok komen2 dalam post ni katanya ruginya bayar bulan2 sewa, kalau buat loan dah habis bayar ni.

Habis bayar pun dapat cara haram buat apa ? Kau merompak dapat sebiji porsche pun buat apa ? Baik ada kancil beli tunai cara halal.

Aku jawab mudah, sewa itu halal, riba itu haram.

Tak kiralah islamix ke conventional ke tetap riba walaupun ubah terms kepada arabic sekalipun.

Kerana loan riba lah harga rumah makin lama makin mahal. Lambat bayar lagilah kena penalty, in islamix beng tukar jadi gharamah dan ta’widh. Tukar bahasa arab terus jadi halal.

Bila datangnya talbis iblis, dia akan nampak yang haram ni untung.

Aku bagi contoh mudah.

Mana best dapat wang rasuah 100k dalam masa sehari je.

Dengan kau kerja halal jadi rider makanan membanting tulang dari pukul 7am keluar rumah sampailah 10 malam baru sampai rumah, dapat sehari RM100.

Orang yang dah terkena talbis iblis akan kata sehari dapat 100k tu jauh lebih menguntungkan daripada berpenat penatan cuma dapat RM100.

Merompak, meragut ambil masa beberapa minit sahaja income sehari dapat 1k, yang kerja 12 jam income sehari RM50.

Takkan nak kata ruginya tak jadi perompak, peragut.

Yang jadi pelacor income 5 angka sebulan. Kau yang kerja 12 jam income 2k sebulan.

Takkan nak kata baik jadi pelacor or bapak ayam, sedap pun dapat, duit pun dapat.

“Apa barang kau nikah sampai 4 banyak duit nafkah kena keluar. Lebih baik aku ni berganti ganti perempuan sampai 20 ke 30 orang aku dapat rasa, just belanja mcd and starbuck je takyah tanggung nafkah bulan2”

Talbis Iblis

Talbis iblis ni memang akan sentiasa nampak untung di dunia ni tapi hakikatnya kau sedang menjemput bala dan kemurkaan Allah.

Yang follow Allah dan Rasul sentiasa nampak susah sejak zaman Nabi Nuh lagi sampailah zaman Rasulullah.

Tapi di sisi Allah itu adalah kejayaan yang besar dan penderhaka terhadap Allah ni pasti kecundang.

Itulah beza halal dan haram. Orang yang jaga yang halal kerana Allah percayalah Allah takkan sia sia kan mereka.

Aku yakin dan berpergang sampai ke mati, tinggalkan yang haram kerana Allah walaupun esok kau tak tahu untuk makan apa.

Tapi disebabkan talbis iblis menyatakan, kalau tak bedal loan riba rumah nanti merempat, nanti takde rumah, nanti susah, nanti nanti dan nanti.

Hidup seolah tidak Bertuhan. Dah Allah sendiri yang melarang riba pasti ada bahana buruknya.

Orang beriman sami’na waato’na. Mereka dengar dan terus taat tanpa banyak soal.

Berapa ramai dah yang mati menyesalnya bila tak sempat taubat dari dosa riba ni.

Kalaulah kau tahu betapa besarnya dosa riba ni nescaya kau lebih rela tiada apa kerana kau akan pulang semula mengadap Rabb sekalian alam.

Dunia ini hanya tipu2 tempat senda gurau semata.

“Menyewa rumah sampai mati itu terlalu jauh lebih baik daripada bedal loan riba rumah”
Muhammad Ezral

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply