Kesan Boikot Rakyat Malaysia

Kesan Boikot Rakyat Malaysia

Kesan boikot rakyat Malaysia terhadap McDonald’s tidak mengenai sasaran. McDonald’s Corporation sama sekali tidak terkesan walaupun hampir keseluruhan premis McDonald’s Malaysia berjaya diboikot. Saham McDonald’s Corporation terus melonjak naik dan semakin mengukuh.

Ternyata McDonald’s di Malaysia tidak dimiliki oleh McDonald’s Corporation, sebaliknya dimiliki oleh Reza Group 100%. Sebaliknya boikot terhadap McDonald’s Malaysia telah memberi impak kepada lebih 21,000 anak tempatan dan OKU yang berkemungkinan hilang mata pencarian.

This boycott strategy is misplaced in many aspects, most of all its obscure impact levels on its targeted victims Israel/United States. But its effect on the local franchisees, its agents and employees are evident, immediate and specific.

Semoga ada mufti yang bersuara terhadap isu boikot supaya netizen lebih faham akan maksud boikot secara bersasar dan tidak memboikot secara membuta tuli, tanpa kajian terperinci. Wallahua’lam.

Orang dok share screenshot ni.

Betul lah tuh. Yg support beli senjata Israel adalah pembayar cukai di US dan juga pembayar cukai di israel. That is really tax payer money.

Malah ada kilang di malaysia yg ada affliation dgn kilang di israel supply chain. Everytime boss di israel nak meeting dgn org malaysia, kadang2 kena gi singapore buat meeting face to face. Malaysia tak leh masuk israel, israel tak leh masuk malaysia.

Contoh lainnya, israel mengimport minyak sawit usd22 juta dari singapore dan 14 juta indonesia. So, agaknya, dari mana singapore dapat minyak sawit ni? Mungkin syarikat plantation Wilmar la kan? Mungkin Wilmar ada ladang di negara lain?

Atau pun satu lagi kebarangkalian, singapore import sawit malaysia dan rebadge. Kalau tengok statistik, singapore import sawit usd170 juta dari malaysia. Ok, skang kita tengok siapa top biggest corporate tax payer in the US. mcdonald berada di tangga 46. kesan boikot rakyat malaysia.

Nak boikot, janganlah dengan emosi semata².

Fikirkan juga siapa yang paling terkesan dengan gerakan boikot itu, adakah kita atau mereka? Berbelas ribu pekerja kedai yang diboikot itu orang² kita, kawan² kita, adik² kita. Belum termasuk lagi beribu pekerja syarikat² pembekal yang kebanyakannya juga terdiri dari orang² kita, kawan² kita, adik² kita.

Mereka ini sahaja sudah berpuluh ribu. Belum termasuk lagi ahli keluarga yang bergantung nasib kepada mereka. Secara langsung boikot ini memberi kesan kepada mereka, bukannya lain tetapi orang² kita, kawan² kita, adik² kita sendiri. Golongan acah² islamis mudah sahaja kata rezeki daripada Allah. Ya betul, tapi gaji mereka bukan awak yang bayar.

Yang buat CSR bagi burger kepada tentera Zionis adalah McD Israel (francais) bukan McD induk. Royalti memang dibayar ke McD induk yang dimiliki oleh beribu pemegang saham malah 70% pemegang saham adalah institusi pelaburan, tiada bukti sahih McD induk ini menyokong Israel. Cukai yang dibayar kepada kerajaan US adalah kerana tuntutan undang².

Bagi min, boikot boleh digerakkan kepada syarikat yang hanya mengimport barang mereka ke Malaysia, yang kurang atau tiada aktiviti manufacturing atau planting, yang kurang libatkan pekerja² dalam negara. Ini berdasarkan kaedah fiqh yang bermaksud ‘’Apabila bertembung dua mafsadah (keburukan atau kerosakan), maka kita melakukan mafsadah yang lebih ringan’’. Those eager to dive right into the action can visit homepage and instantly find themselves in the midst of the excitement. The homepage serves as a gateway to all the features and games available, ensuring a straightforward start to your gaming adventure.

Boleh baca ulasan Mufti WP mengenai kaedah ini di sini: https://www.muftiwp.gov.my/…/3788-irsyad-usul-al-fiqh…Baca sini untuk analisis kesan boikot kita kepada Israel: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10224618806359280&id=1283441894&mibextid=Nif5oz. Wallahu a’lam bissawab. kesan boikot rakyat malaysia.

Bab boikot ni saya tak kisah sangat.

Sebab kebanyakkan produk yang mereka boikot, kebanyakkannya memang saya sudah lama tak pakai. Bahkan Milo pun sudah hampir 10 tahun saya tak minum. Nak boikot, baguslah. Sebab kebanyakkannya adalah makanan dan minuman yang tak baik pun untuk tubuh badan. Tapi janganlah melampau sampai nak malukan orang sebegini.

Bahkan ada sahabat saya cerita yang dia baca ada sepasang suami isteri bergaduh sebab susu anak. Anak tak sesuai susu selain Dugro. Bila diberi susu lain, anak tak serasi. Tapi disebabkan bapaknya terlampau “warak”, sampai bergaduh suami isteri dan hampir bercerai katanya.

Apa benda ni? Kita marahkan Yhdi. Tapi dalam masa yang sama, kita lebih teruk dari Yhdi. Patut padanlah. Kita takkan mampu nak boikot semua. Cuba check sekeliling awak. Pasti akan ada produk yang tersenarai dalam senarai barangan yang diboikot. Maka, buatlah sekadar mampu kita. Dan jangan anggap orang lain yang tak semampu kita itu hina dina.

Nak boikot, yes. You are the best one. Tapi tolong jangan sampai kita meremehkan orang lain. Kita ajak, bukan henyak. Orang nak ke tak nak, itu bukan urusan kita. Jangan sampai nak cari pahala, kita tambah dosa. Semoga Allah mengampuni dosa kita dan supaya usaha-usaha kecil yang kita lakukan ini diredhai Allah SWT. By : A L K H A I R I Z.

Saya baca je golongan yg cakap atau tamsilkan makan McD ni ikut Dajjal, juga ulamak atau ustaz yg cakap jangan boikot ni ulamak su’

Dari segi ilmiah, pasal boikot ni yg terbaik bagi saya ialah saudara Izzuddin Yussof seperti link. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10224618806359280&id=1283441894&mibextid=Nif5oz

Pastu tamsilan burung kecil untuk Nabi Ibrahim as pun sy banyak kali baca, tapi hal ni saya fikir ianya lebih kepada tamsilan sebuah kapal bernilai rm3 billion lebih yg hampir 40,000 org kat dalam bersama keluarga mereka, Islam majoriti + segala keperluan mereka rumah kereta dll tu, semua nak ditenggelamkan di lautan hanya kerana ada bahagian kapal itu bernilai 37 sen. 37 sen sahaja. Jika takde kaitan dgn semua tu, ok je nak buang 37 sen itu.

Atau ayat lain, terpulanglah, tapi masalahnya bila masuk rabbit hole macam saya cakap dulu, itu yang ajinomoto hingga heret ke Dajjal dan Imam Mahadi. Cuba puasa direct la dulu 1 tahun 2 bulan 2 minggu, lihat setara mana.

Pokoknya, lihat secara holistik. Mungkin kita betul pada cecair suci tu tapi perangkap ni banyak, kena renung n fikir. Salam Jumaat. kesan boikot rakyat malaysia.

BOIKOT SYARIKAT PENYOKONG DAN PEYUMBANG DANA ISRAEL:

Berkesan atau tidak? Kuncinya -“Tegas, Komited, Istiqomah demi rakyat dan negara Palestin.. mampukah anda bayangkan anak2 Palestin yang terkorban setiap hari..” Kesatuan dan solidariti kita semua beri kesan kepada syarikat2 ini. Mesej tindakan kita sedang disampaikan ke seluruh dunia…

Jangan lupa boikot juga produk syarikat terkait pemimpin Pkr dan Dap yang membantah program SOLIDARITI BERSAMA PALESTIN. Mulakan dengan yang kita kena bayar dan ada alternatif dulu, mulakan dengan apa yang termampu, tingkatkan tekanan agar mereka hentikan sokongan dan sumbangan dana kepada Israel,

setiap kali kita rasa ragu atau kasihan, bayangkan wajah anak2 Palestin yang terbunuh setiap hari di Gaza ketika ini… jangan beri alasan ekonomi demi menghalalkan pembunuhan beramai2, genosid, layanan apartheid, rompakan hasil bumi, rampasan tanah dan harta benda, pendudukan haram Israel di bumi Palestin…

Leave a Reply