Makcik Kemboja Hina Melayu ?

Makcik Kemboja Hina Melayu ?

Makcik Kemboja Hina Melayu ? Makcik Kemboja dah viral dengan sikap dia. Dia hina orang Melayu malas dengan niat sbb dia rekod content. Content boleh di edit & itu hasilnya. Pelarian Kemboja IC Merah yang dulunya susah dah jadi kaya hasil berniaga di Malaysia.

Angkuh sombong. Laporan Polis di seluruh negara hari ni dibuat oleh ramai rakyat Malaysia atas dakwaan 3R. Mariyah Holdings Kilang Jahit Pukal Skudai Johor kita boycott selama2nya business dia. Semoga dia selamat pulang ke Kemboja kampung asal usul Makcik kemboja.

Beza byk mak cik orang kemboja dan orang Malaysia.

Sejarah susul galur pun dah berbeza…Harap makcik ingat kembali…Sejarah asal usul keluarga. Berniagalah secara baik. Mencari rezeki tak perlu mengunakan bahasa yg menguris hati pelangan yg membeli terdiri dari kalangan kami majoriti bangsa MELAYU rakyat Malaysia.

Sedap mulut ye mak Cik cerca hina bangsa MELAYU. Kilang kedai pun di Negara kami Malaysia. Sedangkan makcik sendiri sebut makcik org kemboja. Sepatutnya makcik dirikan kilang di Negara makcik. Minta maaf ye makcik kalau terkasar.

Kami dididik tinggi budi bahasa dari nenek moyang lagi tapi bila tercetus…nanti makcik yg hiba. Makcik telah mencemarkan nama kaum kerabat makcik bukan kami kerana makcik sorang semua tercalit. Kerna mulut badan binasa…Skrg dah Viral Kasi lingkup terus. Mak Cik Kemboja – Kilang Jahit Pukal. Mariyah Holdings Sdn Bhd. Skudai Johor.

Aku hrp org2 Melayu terus boikot produk Makcik Kemboja

ni walaupun dijual lelong @ dibagi free. Ada byk lg pilihan lain. Dia dh hina bangsa Melayu ke level yg paling rendah. Aku sbg org Melayu sgt terasa dgn apa yg dia ckp tu. Jgn pakai produk2 Makcik Kemboja ni.

Mereka yg beli baju2 lelong keluaran Makcik Kemboja ni ibarat meletak maruah diri mereka di bawah tapak kaki Makcik Kemboja. Mana2 peniaga yg dh beli & simpan produk2 Makcik Kemboja ni boleh pulangkan balik baju2 tu semula ke Makcik Kemboja & minta dia refund duit.

Bila dah kaya.. cakap pun takde adab.

Pendapat saya la kan. Takde orang melayu yg malas la makcik kemboja oii…lu je yg perasan mentang2 dah kaya cakap pun hilang adab. Tak sedar diri makcik ni dah la menumpang di malaysia . kerajaan please la halau orang yg hina orang malaysia.

ISU USAHAWAN KEMBOJA HINA MELAYU MALAS!

Pertama skali, ambo nk ucap tahniah kpd Makcik Kemboja, Puan Maria di atas kejayaan membuka kilang jahit di Malaysia.

Namun disebalik kejayaan Puan tu, jangan lupa bahawa kuasa beli Melayu 100% yg menyumbang kpd kejayaan Puan. Puan naik dulu pun hasil dari perniagaan baju Melayu, baju kurung, tekstil dan segala target market Puan adalah Kaum Melayu!

Bila dah berjaya dan mampu buka kilang bagai, Puan akhirnya dah pamerkan wajah sebenar Puan. Andai puan ingat jasa org² Melayu yg support Puan selama ni, Puan tidak akan sesekali mengucapkan ayat tersebut. Walau dalam gurauan pun Puan takkan sesekali kata Melayu Malas, sbb tu Kemboja berjaya. Malah Puan juga berbangga dilahirkan di Kemboja, hanya membesar saja di negara Malaysia ni. Jatidiri Puan boleh disimpulkan sebagai PURE CAMBODIAN!

Sebagai seorang yg berbangsa Melayu, saya tidak terasa dengan statement Puan “Melayu Malas” tu, sebab saya belum pernah berhenti berusaha utk cari makan selama saya hidup. So, statement tu tidak terarah kepada batang tubuh saya.

Tetapi, sebagai rakyat Malaysia, org Melayu.

saya terpanggil untuk menulis dan mengajak saudara² Melayu saya untuk bersama² MEMBOIKOT PERUSAHAAN PUAN. Saya ada ramai kawan berbangsa Kemboja. Belum pernah mereka melafazkan kata² menghina begitu. saya tidak racist kpd Kemboja, saya hanya focus kpd PUAN MARIA.

Saya mengajak org² Melayu, terutama di Johor, untuk sama² mendidik Puan Maria ni dengan cara MEMBOIKOT bisnes beliau secara total, bukan acuh tak acuh. Bisnes org Kemboja lain takde masalah atau isu untuk dibangkitkan. Hanya Puan Maria!

Kilang jahit di Malaysia ni banyak Puan. Kalau Puan bankrap nanti, jangan salahkan org Melayu…kerana ORANG MELAYU MALAS.. MALAS NAK TABUR DUIT KAT KAU LAGI DAH. Hahahaha selamat menangis bucu katil la makcik.

Jangan gajah depan mata kita tak nampak, tapi kuman di seberang kita nampak guys..Sebelum jauh kita ke Falestin, ni haa kat Malaysia je ni..Puan Maria nk uji kita org Melayu samada pandai boikot betul² atau hanya sekadar sembang kari..Ayuh kita sahut cabaran dia hahaha.

Viral kes makcik kemboja hina bangsa Melayu..

Hurm..Orangnya duduk Johor kan..no wonder la TMJ beri teguran..Ok, isu tu saya tak nak ulas la.. dia pun dah minta maaf atas keterlanjuran kata²nya. Ikhlas atau tidak maaf tu, antara dia dan Allah sahaja yang tahu.

Dunia sekarang nak buat sale penuh dengan konten. Ada peniaga buat konten berkualiti yang memberi manfaat pada org lain, ada juga yg memilih konten sampah atau bad marketing untuk naikkan view.

Dari pemerhatian saya, peniaga yang suka buat konten sampah atau bad marketing ni, ia adalah diri mereka sendiri. Apa yang di gambarkan itulah diri mereka sebenarnya.

Jika di lihat dari video² makcik kemboja tu, banyak konten² memaki, dan mengherdik staff² dia. Walaupun ianya konten (kerana ada kamera), sudah pastinya konten itu sudah di plan.

Dalam dunia bisnes, tidak di nafikan bad marketing memang boleh melonjakkan jualan dan jenama. Makin viral makinlah orang buat carian dan trending.

Syarat untuk buat bad marketing,

orgnya mestilah kuat dan tahan koyak cemuhan dan kecaman netizen. Orgnya mestilah cekal, kalis kecaman dan selamber je.

Tak semua org ada kekuatan mcm ni tau. Ada bagusnya jiwa kental ni dalam bisnes tapi bab bad marketing ni saya kurang setuju.

Untuk kes makcik ni, saya harap diri dia yang sebenar tidaklah seperti itu. Malu tau, klu betul sikap dan sifat dia mcm tu, langsung tak mencerminkan pakaian dia yg berhijab sambil memakai sebiji zikr ring di jarinya.

Sbg seorang muslim yg inginkan keredhaan Allah

amalan² zikir, solawat dan wirid akan sentiasa dibibir. Ini dapat di lihat bila dia sentiasa menyarung zikr ring di jarinya. Tapi alangkah baik jika semua amalan² tu, di istiqomahkan dan diterapkan dalam diri dan zahirkan melalui sikap dan sifatnya.

Zikir, solawat adalah makanan rohani dan akan buatkan pengamalnya menjadi jauh lebih baik dan tenang.. sentiasa berbuat kebaikan dgn org lain juga..

Teguran saya, peniaga² yang suka buat konten² macam tu, berubahlah.. walau ianya konten, tapi kamu dah menunjukkan sisi gelap kamu yg sepatutnya kamu sembunyikan. Tutuplah aib kamu..

Posting ini hanya pandangan saya sahaja. Saya tak boleh nk judge dia kerana tak pernah pun kenal dia. Cuma di harap makcik ni betul² sedar akan kekhilafan dia dan betul² menyesal atas keterlanjuran kata..Terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata buruk padahnya..Makcik Kemboja Hina Melayu ?

Leave a Reply