Nasi Putih Tinggi Gula

nasi putih tinggi gula

Nasi Putih Tinggi Gula ? Nasi. Makanan ruji rakyat Malaysia. Nasi adalah pure carbohydrate. Kebanyakan beras yang ada di pasaran telah digilap dan dibuang fibernya. Yang tinggal adalah endosperm yang tulen gula, 80 ke 95% kanji dan glucose.

Hanya satu cawan nasi biasa mengandungi 50+ gram gula dalam bentuk glukosa. Ingat lagi tak artikel Pokcik dulu, yang hati kita cuma mampu simpan 100+ gram gula saja, kalau tak puasa at least 24 jam, ia takkan dikosongkan?

Nak makan brown rice?

Good luck dengan arsenic content yang lebih tinggi dari nasi biasa. Ia datang dari serapan racun rumpai/serangga. You cannot escape the poison walaupun 3 parts per million.

Orang tua2 kita dulu makan nasi yang berbeza dari kita hari ini. Walaupun brown rice, tapi masih ada selaput fiber dan bran yang ada nutrisi. Racun? Takde. Halau burung pakai orang2 je. Beras yang anda makan hari ini banyak gula dari vitamin. Vitamin itu pun dimasukkan secara tiruan, kalau tak dimasukkan, anda akan SAKIT.

Sakit seperti mana Keto Flu yang anda dapat kerana cuba untuk tinggalkan nasi, sebab sedar anda hanya dapat banyak GULA dari vitamin sekiranya anda masih amal nasi sebagai makanan ruji anda.

Saya tak larang anda dari makan nasi. Makanlah sekiranya anda mahu. Kesihatan anda di tangan anda sendiri. Hanya kesedaran, kesedaran seperti kawan aku yang pagi ni mesej aku tanya kenapa gout dia masih tak baik baik sedangkan dia dah buat IF lama dekat 2 tahun, tapi masih kena serang. Aku tanya dia, makan nasi tak? Dia kata ya, dua pinggan sehari.

Dia turun berat, of course. Tapi progress pemulihan kesihatan jadi slow sebab badan masih tinggi gula. Excess glucose turned to fructose via Polyol Pathway, increasing Uric Acid, and Gout never resolved.

Ikut suka hati andalah. Bila dia tanya saya “Pokcik tak makan nasi dah ke?”, Pokcik jawab ada la dalam dua bulan sekali. Tak mati pun tak makan nasi. This Is The Way.

3 sumber makanan yang menyebabkan paras gula tinggi

Gula, Nasi, Tepung. Gaya hidup yang sihat, perlu mengawal dan menjaga paras gula dalam tubuh badan. Paras gula yang tinggi mendorong seseorang itu mudah untuk menghidap penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, kegagalan fungsi jantung dan buah pinggang

Pemakanan yang seimbang seperti sumber lemak baik, garam, serat dan protein perlu ada dalam tubuh badan kita. Paras air yang seimbang dan mencukupi juga mempengaruhi kesihatan tubuh dan kecerdasan minda. Bekam sebagai salah satu alternatif untuk mengawal paras gula dalam tubuh badan kita.

Berikut ialah mereka yang tak layak makan nasi dan makan buah:

1. Kencing manis

2. Darah tinggi

3. Berpenyakit jantung

4. Gemok tahap serius/Obesiti

5. Overweight

6. PCOS

7. Ada Gout

8. Ada batu hempedu

9. Renal Calculi/batu karang pundi kencing

10. Kanser (semua jenis)

11. Fatty Liver

12. GERD

13. Chronic Kidney Disease

14. Petanda awal Alzheimer/Alzheimer

15. Erectile Dysfunction

16. Penyakit Autoimun tertentu

Bila mention nasi dan buah, maka ini termasuklah segala bihun mee koeytiow pasta biskut kek roti suhun cekelat jajan dsb. Lagilah gula pasir dan segala jenis suku sakat gula, tolong buang. Gi makan lauk dan telo. Add on sayur atas tanah sikit. Benda simple buat apa bagi susah?

Punca penyakit metabolik paling besar ialah pemakanan tinggi gula, karbo dan fast food/jajan. Itu pon ada lagi yang kata kencing manis tak perlu tinggal nasik, ambik je sederhana kalau tak jadi hypo. Bila nak baiknya?

Tahukah anda, ada 7 amalan yang dulu saya sangka boleh turunkan berat badan. Tapi sebenarnya salah,

1. Stop makan nasi. Tapi ganti dengan biskut, snek yang tinggi gula.

2. Makan sehari sekali. Tahanlah 2 hari lepas tu makan macam pelarian kelaparan.

3. Minum kopi dengan sangkaan boleh kurus. Tapi tak sedar yang diminum kopi 3 in 1 yang tinggi gila gula.

4. Joging 5 minit. Lepas tu bantai nasi lemak sampai 5-6 bungkus. Topup energi balik katanya.

5. Order jus buah. Tapi tak sedar jus penuh dengan susu pekat manis dan susu sejat berlemak. Gula pun tinggi.

6. Cheatday sepatut sehari. Tapi buat setiap hari.

7. Terikut dengan tips kalau urut pipi montel tu boleh kurus. Tengok-tengok makin gebu. Chiss.

Bila dah ada ilmu fikir balik, teruk gila amalan Jahiliyah dulu. Hahaha. Itu saya punya amalanlah. Kalian punya macam mana?

Kita belajar dari kesilapan. Akan bawa kejayaan.

Bacaan gula saya memang turun naik sepanjang puasa ini.

Apabila bacaan cantik, meleretlah senyum tapi kalau tinggi, itu yang jadi seriau.

Lagi satu dah bertahun-tahun saya tak sentuh 3+1. Itu yang paling bahaya.

Segala teh tarik dan seangkatannya pun memang dah tak minum.

Tapi gula tetap ada dalam nasi, mi, kuetiau, pasta, roti dan makanan lain. Ini pun saya elak sangat.

Tiap kali nak cucuk insulin (malam sahaja) mestilah siap berdoa sakan, semoga bulan depan dah tak cucuk dah.

Saya amalkan makan suku suku separuh dengan lebihkan sayur. Paling nak kawal ialah kolesterol jahat.

Saya pun dah mulakan ‘go for vegetarian’. Carbo pun dah kurang. Harapnya istiqomah dan BP terus cantik.

Kepada rakan-rakan yang pegang buku rekod kesihatan warna hijau kita teruslah jaga kesihatan.

Jangan culas makan ubat ikut waktunya.

Memang sakit ni nak datang macam ribut, nak pergi pulak macam semut gemuk.

Bacaan di gambar ini memang cun sungguh!

Boleh ke makan nasi putih dan kekal sihat?

Ia bergantung pada cara anda memasaknya!

Nasi putih yang dimasak secara konvensional boleh meningkatkan risiko diabetes sehingga 11% jika dimakan setiap hari

Ini kerana apabila menggunakan periuk nasi konvensional, nasi putih adalah:

Tinggi Kanji (75%-80% Kanji)

Ini menyebabkan lebihan glukosa, yang boleh mengakibatkan obesiti dan komplikasi kesihatan lain.

Indeks Glisemik (GI) Tinggi

Ini menyebabkan lonjakan gula dalam darah yang mengakibatkan kelesuan dan boleh meningkatkan risiko diabetes dan masalah kesihatan lain.

Tinggi Karbohidrat (41.8g setiap 100g)

*JANGAN RISAU!*

Periuk Nasi Rendah Gula NOXXA direka untuk memasak nasi putih yang lebih sihat:

Mengurangkan sehingga 41% kanji daripada nasi putih

Indeks Glisemik (GI) Rendah

Rendah Karbohidrat (24.3g setiap 100g)

Disahkan oleh SGS

Dapatkan sekarang untuk kita enjoy makan nasi dan kekal sihat dan kuru

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply