Nasihat Wanita 40an

Nasihat Wanita 40an

Nasihat Wanita 40an ? Nasihat untuk wanita yg cecah 40an. kurangkan kawan. Sikit tapi berkualiti,pilih circle yg betul.Elakan kwn yg suka berdrama. Sayangi diri lebih. Start jaga kesihatan fizikal dg jaga pemakanan,senaman ringan,cari suplimen kesihatan yg di iktiraf.(bukan yg main beli beli saja)

Tidur cukup.Ada yg bole cukup dg 5 jam ada yg 8 jam. Jaga kesihatan mental dan emosi. Berhenti ambik tau perkara yg tiada kaitan dg kita.Jauhkan…klu tdk suka si anu,jgn benci tapi jauhkan diri. start cari Allah. Daftar kuliah atau kelas agama samada online/ofline.

Sesekali hadir majlis ilmu.

Berkawan dg org baik baik.Cinta kan ulamak… mcm hakak cintakan…. (mana buli kasi tau)cinta sebab agamanya,perjuangan nya…bukan apa apa . Healing. Maksudnya buat perkara yg bikin kita happy. Tdk semestinya bercuti,shopping atau kupi kupi.

Ada org happy bila dp deko rumah atau buat garden.Ada org happy bila berjaya daki puncak bukit,mcm mcm cara org healing.(Pilih healing yg kurang keluarkan duit.)

Jaga kulit. Tua mmg fitrah yg mmg tdk bole di tunda,tapi melewatkan proses penuaan kulit bole saja dg skincare dan rawatan kulit yg lain(yg selamat ya,) Belajar let’go. Bukan semua perkara yg kita mahu kita dapat.

Kita mau kekayaan,rumah yg besar,kereta besar,anak anak yg berjaya,kerjaya yg baik,harta yg banyak,hidup yg bahagia dan sempurna.Stopppp!!!! Ini bukan surga…Namanya juga dunia. Dunia untuk manusia di duga…Ada saja cara Allah menduga kita…Semua tdk terlepas. Let’go yg perlu di let’go…

Ikhlaskan..redha dan jalani saja hidup yg di gariskan untuk kita…

Kurangkan berhutang. Start byr hutang hutang,dan elakan hutang baru. Ingat!yg menjadikan sesorang itu terhalang dari memasuki surga adalah hutang. Byr sikit sikit tdk apa,yg penting konsistem.Itu menunjukan anda berusaha langsaikan hutang ..

Ada usaha!itu yg penting..Tinggalkan dunia pelan pelan. Sudah tdk ingin bersaing mahu jadi yg paling hebat,paling cantik,paling kaya,paling pemesss…Paling bijak…Tdk perlu!kita buat part kita saja.Yg termampu oleh kita. Banyak kan memberi. Klu tdk mampu wang ringgit,banyak cara memberi.

Contoh:masak makanan banyak pas tu bagi bagi…(Yg layak di bagi) Mcm hakak paling simple beli karipap frozen ,pas tu goreng n bagi bagi.simple!sebab belum cukup kaya mau bagi bagi duit. Kembalikan silatulrahim dg saudara mara,penduduk setempat..

Start hadir majls atau acara kenduri kendara,tolong guna kudrat atau wang ringgit terserah,yg penting ada penglibatan kita. -Belajar setia dg pasangan. Klu dulu bole setia kenapa sekarang tdk ..Sudah tua pun biarla tua sama sama…Tapi tdk mau ckp lebih lebih part ini.sebab soal hati,jodoh semua hak Allah.Dia bole beri,dia bole tarik sekelip mata.

Jgn terlalu yakin…

Just follow the flow ..Buat part kita saja…Doa yg baik baik saja. Yg tiada pasangan mungkin Allah mmg tdk beri di donia ini,tapi sono….ada…Atau tetiba ada yg Allah beri di saat yg anda sendiri sudah putus asa, Tetiba chingggg ehhhh kawin di lewat usia…Atau chinggggg! Tetiba dp anak di akhir usia.

We never know …Kuasa Allah! -Jgn judge hidup org. Org tebalik ka,melintang ka,kuak kupu kupu ka..Biarla! Selagi dia bahagia dg caranya..Selagi dia tdk menganggu ketenteraman awam. Jgn judge dia! Jgn suka men neraka kan org…Setiap org ada kesempatan mengubah hidupnya…Setiap org berpeluang jadi lebih baik..

Klu kita nampak hidupnya teruk kita doa saja, Kita percaya dia akan berubah nanti..Nanti la sambung..Sebenarnya hakak tulis untuk diri sendiri.supaya hakak bole list mana lagi yg kak belum buat…Kena buat. dan akan buat…Tdk mengharap sesiapa baca…

Nasihat untuk orang perempuan.

Nasihat ini datang dari seorang lelaki….#mingguanwanita. #temansetiapwanita. Saya menasihatkan sekiranya anda seorang wanita, sekiranya diajak bernikah di Selatan Thai tu, abaikan la lelaki tu. Tinggalkan la dia. Ramai lagi bujang trang tang tang di Malaysia.

Mungkin status perkahwinan anda dari segi syarak lepas, tetapi dari segi undang-undang negara tidak. Apatah lagi bila pulang ke Malaysia, suami tidak mendaftar perkahwinan kalian.

Sampai masa, suami meninggal. Sekiranya anda ada anak waktu itu, anak berkemungkinan besar jadi tidak sah taraf kerana perkahwinan anda tidak didaftarkan dengan kerajaan negeri anda bermaustautin.

Anda selaku isteri kedua turut tidak layak menuntut harta sepencarian malahan anak-anak kelak pasti tidak layak mendapat harta pusaka si suami.

Lelaki yang bertanggungjawab, dia akan bernikah di Malaysia mengikut syarat. Tu tanda dia bertanggungjawab dalam urusan berpoligami.

Kalau setakat cakap beras kita beli, menikah selatan Thai sebab takut bini tu, elok lah dibakul sampahkan.kredit :- Ariff Azim.

NASIHAT WANITA SINGLE

Saya ni dah banyak lihat depan mata, malah penah kena pada diri sendiri memang ada lelaki yang sanggup berhabis duit untuk kita. Tapi pokok pangkalnya wanita tu sendiri, jangan layan.. kena ingat ni.. “tepuk sebelah tangan takkan berbunyi”

Tak payah nak batak sangat dengan suami orang tu.. u deserved better okay. Hari ni viral kes curang view chin – mira. View Chin tu pun dah kick ah moi isterinya dari company. Sila wanita solehah semua ambil pengajaran:

Dont trust people too much, kecuali perkara tu bawa manfaat contohnya nasihat kewangan tapi bukan lah dapat duit dari kikis lelaki. Maknanya kau kena kerja yang halal dapat gaji bukan sebab jual body atau jadi penyondol.

Sebagai isteri, buat financial planning betul betul . Jangan harap kat suami semata-mata, lelaki ni duit habis bukan sebab rokok ke kereta.. rupanya sebab wanita lain. sakit oo.

Income suami, asingkan sikit untuk isteri contohnya buat hibah takaful atau investment plan bayar 5 tahun cover sampai umur 80 tahun.

WANITA jaga diri, hiasi peribadi, Mana mungkin kita sehebat SITI KHADIJAH .. Tapi berusahalah untuk mencontohinya. Sekian. Semoga wanita dan para isteri tabah dengan segala ujian, kita hanya mampu merancang. nasihat wanita 40an.

Ego seorang suami

Kita cakap, kita sayang isteri kita, tapi kita sendiri susah nak turunkan ego kita sebagai seorang suami…Bila gaduh tak pernah nak mengalah, suka tinggikan suara, suka guna perkataan yg kesat, hina dia, maki dia, ugut dia…ungkit dia tu dulu mcm mna…dia tu siapa, dia tu xde apa2…seolah2 mcm kita ni yg kutip dia, bagi dia hidup dan segala2nya…

Tapi kita nak hubungan tu bertahan lama dan bahagia? Dengan sikap dan perangai kita yang macam tu, boleh kekalkan hubungan tu utk jangkamasa yg lama, yg panjang? Isteri selalu diam, selalu mengalah bila kita marah, tapi ingat, dia pun ada hati, dia pun ada perasaan dan kesabaran dia ada batasnya…

Ubahlah perangai tu kalau betul2 sayangkan isteri…Hal2 biasa ni, tegur cukup la, dh memadai…nk melenting buat apa…? Kesalahan dia besar mana sgt smpai kita nk mrh dia teruk2…? Dia dah besar, dah matang, dia pun boleh berfikir dgn sebaiknya…jgn mrh dia mcm budak2…tegur, nasihat dan tunjuk mcm mna nk buat bg betul, supaya tak silap lagi…bukan tinggikan suara, tengking, herdik dan hina dia…

Kalau isteri silap, kita hukum dia dgn marah dia dan siap suruh dia minta maaf lg dekat kita…tapi klu kita yg silap…?minta maaf tak, kena marah dgn isteri pun x…mengaku salah? Lagi la tak….jauh panggang dr api…adil macam tu? Itulah ego seorang suami yg selalu merasakan dirinya always right…tak buat salah, xde dosa…sempurna. kredit : firdaus shakirin. nasihat wanita 40an

Leave a Reply