Penyanyi Kacau Market ?

Penyanyi Kacau Market ?

Penyanyi Kacau Market ? Kepada penyanyi penyanyi yang terkenal, kurang terkenal atau tidak dikenali sekali sekalipun, Kalau boleh jangan lah letak harga Kamu RM100/200 satu show, kesian dekat penyanyi2 lain yang nak cari makan jugak macam kamu, Luth harap lepas ni jangan layan penganjur yang mintak nak bayaran murah,

lagi satu jenis penganjur-pengajur otak nak buat duit ni memang nak murah sak terus, berkeraslah sikit bagi ada pendirian dan jati diri sikit, baru dorang ada akal, lain lah kalau jemputan election atau karaoke tempat kahwin itu dah memang rate rm100 untuk biduan tapi tidak kepada persembahan pentas tu memang berbeza.

Untuk penganjur sampai bila nak gunakan alasan tiada bajet?? Kalau sudah berani tawarkan persembahan pasti sudah ada dana tertentu, di sebabkan hal begini lah aku rela lagi mengusahakan sambal basong viral walaupun hasilnya tak setinggi persembahan pentas.

Saya beritahu isteri yang merangkap pengurus supaya berniaga sajalah kalau tiada bayaran setimpal. Lebih baik berniaga walaupun dapat rm50 atau rm100 daripada terima bayaran tak masuk akal.

Bakat itu bukan MURAH!

Ada satu perangai dan mentaliti orang kita ni bila deal dengan penyanyi , pemuzik, penari, Speaker, everything about entertainers. Nak invite orang tu untuk menyanyi, buat persembahan tapi bila dah di bagi harga, terus nak mintak kurang. Kalau yang mintak kurang tu tak pa lagi, ada yang jenis terus tolak and taknak dah. Sebelum nak invite or approach penyanyi, penari, speaker, pemuzik or what ever, you kena tahu beberapa benda;

1. Masa yang telah dia gunakan untuk majlis you. Belum lagi include masa yang kena sidai , hehe

2. Preparation. Ingat performer ni petik je terus boleh on go la? Tak perlu practice?? Nak hidangkan makanan pun perlu masak dulu lah hey.

3. Attire, pakaian. Kang nyanyi orng kawen kami pakai baju p pasaq kang aaaa.

4. Minyak kenderaan.

5. Bayaran assisten, PA. Tak kan you nak biarkan pembantu kami ni makan angin jeeerr?

6. Penginapan, kalau penganjur tak provide, kami sendiri kena provide. So? What do you think? Penyanyi Kacau Market ?

And banyak lagi benda yang kena fikir sebelum nak tawar harga MURAH!

Untuk penganjur, Stop untuk memberi alasan TIADA BAJET. Before meeting event apa2 pun, pembentangan bajet adalah di dahulukan. Takda bajet, event tu tak akan jalan. Setiap sub dalam event ada bajet yang tertentu, contoh makanan bajet dia 2k, protokol bajet dia sekian sekian. persembahan pasti ada bajet jugak. Janganlah bajet 1K half tu diselam dengan kasih sayang. Ehem!

Jangan la MATIKAN bakat kami . Jangan lah RENDAHKAN bakat kami. Kenapa kita mampu bayar mahal2 untuk orang luar , sedangkan kita ada anak2 yang berbakat di tempat kita sendiri. Apa salah kita angkat julung mereka? . It’s about supportive or not. Dengan orang seni jangan main tipuuu

Lebih2 lagi event ada orang kenamaan, mintak nyanyi 2 lagu. Tapi bila letak harga 1K above, terus rabak wajah muka. Ingat senang ke nak nyanyi 2 lagu? 1 lagu pun susah tau. Kamu hanya nampak apa yg jadi atas pentas sahaja. Belakang pentas, preparation semua tu KENA AMBIK KIRA DAN MAKLUM.

Saya harap sangat mentaliti sebegini dapat di ubah. Dan untuk penyanyi2 performer2 yang lain, please jangan letak harga rm100, rm200 untuk satu persembahan . Bakat kita mahal! Tak semua orang dikurniakan bakat! Berpijak lah pada tanah yang betul! Penyanyi Kacau Market ?

“Kenapa diorang punya Sound System Sewanya Murah ? kamu Mahal pulak…”

Situasi 1,“Kenapa diorang punya Sound System Sewanya Murah ? kamu Mahal pulak…”Situasi Ke-2 “Kami mau main Lagu2 seja, ndak mau ada karaoke… pasang Muzik2 sejaa…” eyaa , begini laa bisikan yg selalu kami terima untuk Job2 majlis Kawin dan Majlis2 lain..Dari dulu sampai sekrg , masalah Harga ni masih berlegar “dikalangan Kami” juga..

disini jaga Harga, disana pula Buang Harga. baru2 ni viral isu majlis pengantin dianiaya , sebab penyewa mahu yg Murah, dibawakkan dia spiker sorong2 6 inci. Untuk Makluman kawan2 semua , yg bakal menggunakan Khidmat Sound System ni..Kenapa Harga boleh cecah sampai Ribu untuk sewa sekali Majlis?

Hasil sewa tu sebenarnya kita berikan kepada Sound Man, MC , dan Penyanyi… sekali la juga untuk Service barang2..yalah , Barang2 PA system ni bukan harga Puluh Ringgit. Kalau dibuat kira2 dari Mic sampailah speaker, cecah belas Ribu jugak bang ada jugak set yg Cecah sampai Puluh Ribu… Barang2 mesti mau jaga… Lagi2 macam kami ni , Kami kumpul satu2

Ada lagi yg tanya, Kalau set sekali Busker kena Tambah duit lagi ka ? Ofkos Tambah Bro ! Lain Lagi tu kiranya..sebab Kena Bayar Pemain lagi …Situasi 2. Kami tu Oke seja , Tapi yg Ndak Oke tu Tamu kamu kadang ndak boleh di kawal …datg Request mau menyanyi.. terpaksa jugak kita Kasi on Karoke… Pasing2 mic laa jawabnya .

Pesanan Rahma untuk Kawan2 yg Dalam Bidang ni,Harga Barang Makin Naik, Takkan kita yg Marhaen ni pulak turunkan Harga Kita..Tapi jgn Jugak Cas Terlampau Mahal.. Penyanyi Kacau Market ?

Tu baru penyanyi ka sigi Full of passion serta sayau ka peminat.

Patut makin murah rezeki nuan anak dalam bidang nyanyian. Nadai kala nyebut enggai nama diasuh belagu. Rega pan iya nyamai dirunding kitai nitih ka bajet ka bisi. Tu ka belagu ba pasar ukai nya bebayar ka meh EyQa Saiful belagu. Winning awards singer with The BEST VOCAL AWARD au.

Enda baka sekeda penyanyi amat tak sombong amat. Nama enda dibayar sigi enggai belagu tajapan peminat ka minta. Setaka belagu siti dua lagu bakatu nadai alu ngasoh miskin ga nya. Malah engka nyua ka duit bala peminat meda penyanyi mesra peminat.

Eyqa sigi aku puji cukup manah sada nyawa serta attitude iya nyadi penyanyi. I believe she can go far. Ukai ketegal iya tu ex-student SMK Batu Kawa tang ketegal BAKAT DAN JIWA iya ka cukup besai. Keep it up Eyqa.

Semalam penyanyi Billie Eilish datang Malaysia buat konsert di stadium pukul 830malam.

Tapi seawal 5pagi lagi, punya dasyat ramai yang dah datang beratur beli tiket berlingkar keliling stadium. Puluhan ribu tiket sold out sat je. Wow! Pada masa sama, jangan kita lupa Hari ini Hari Jumaat. Alang-alang tu nak tanya ada tak yang murah hati nak derma untuk dana surau dan bangunan baru Sekolah Rendah Agama Islam Al-Islah Kulim?

InsyaAllah ada kan..Mereka sedang mencari 4,000 dermawan je lagi yang boleh sedekah hanya RM10 sahaja. Derma Untuk Diri, Mak, Ayah, Keluarga dan Apa Sahaja Hajat Yang Baik-Baik.

Sumbangan boleh dibuat atas nama sendiri atau mak ayah datuk nenek dan keluarga yang masih hidup ataupun dah meninggal dunia. Sumbangan lebih dari satu lot dialu-alukan. Sahabat-sahabat boleh buat sumbangan melalui:

Bank : RHB BANK. Nama : PEMBANGUNAN SRAI KULIM. No. Akaun : 25203700011121. Email : dana.kompleks.sraikulim@gmail.com. PS. Barang siapa mengajak ke arah kebaikan, ia memperoleh pahala sebagaimana pahala orang yang mengikutinya tanpa mengurangkan pahala mereka yang mencontohinya itu sedikit pun. (Hadis Riwayat Muslim)

Leave a Reply