Quantum Metal Sistem Affiliate

Quantum Metal Sistem Affiliate

*QM ni MLM ke?*

BUKAN!
QM ni menggunakan Sistem Affiliate. Sistem Affiliate tu apa?

Secara ringkasnya Affiliate ni merupakan salah satu teknik memasarkan dan mengiklankan produk di internet. Program Affiliate ialah apabila korang menjadi orang tengah (agen)mempromosikan produk orang lain melalui link affiliate dan akan mendapat komisen dalam jumlah tertentu jika ada orang membeli produk tersebut melalui link affiliate korang.

Bayangkan macam ni la… Aku ni jual belacan. Disebabkan aku nak luaskan lagi pasaran belacan aku ni maka aku buka tawaran untuk jadi agen. Ada orang nama Cik Bedah berminat nak jadi agen. Dia register jadi agen aku dan promosi belacan aku tu. Cik Bedah promosi pakai iklan FLYER / BROCHURE yang telah aku sediakan. Cik Bedah jugak tak bayar satu sen pun untuk jadi agen aku tu. Jika ada orang nak beli belacan tu dia cuma fowardkan je customer tu kat aku. Belacan, payment, packaging, pos semua aku buat. Bila belacan aku tu berjaya dijual maka aku pun bayar le komisen kat Cik Bedah tu.

Jadi berdasarkan situasi diatas :

Affilate Marketer – Cik Bedah

Affiliate Manager – Aku ler

Link Affiliate – FLYER / BROCHURE

Sistem affiliate adalah satu sistem yang unik yang mana pihak affiliate manager boleh jejak rekod jualan, rekod komisen, rekod klik setiap agen affiliate mereka berdasarkan id (pengenalan).

Di bawah ni adalah contoh program Affiliate..
Skrg tiktok shop pun ade program affiliate…

Puas hati? Jom PM untuk keterangan lanjut

Leave a Reply

%d bloggers like this: