Ronghiya Makin Kaya ?

Ronghiya Makin Kaya ?

Ronghiya Makin Kaya ? Saja nak tanye..Kete ni keter Roghiya.. Budaknya smart.. Pakaian kemas. Tak mcm Roghiya lain. Ade motor R25.. Selalu dok merembat depan bengkel abang.. Sblm ni die pakai kete Avanza baru. Tak lama die trade in pulak kete ni. Mungkin senang angkut barang kot. Ye lah.. Dok Malaysia ni kene pandai cari makan kan..

Dengar cite, die ni IC Biru RM5K.. Mahal Ye kalau nak buat i.c skrg.. Kite patut bersyukur sbb lahir je Kat Malaysia, kompom dpt i.c biru. Tp ade gak yg i.c merah tu, abg tak Leh cakap Ape la. Tapi pemegang kad UNHCR ni boleh Ye apply I.C biru? Saja la nak tanya, pegawai² Kat JPN ramai dah rosak ke? Patut la ramai Cina yg tak tau berbahasa Melayu dok baru 5 tahun Kat sini tau² ade i.c biru.. Tahniah ‘KERAj’aan Madanon dgn pencapaian setahun.

Abg tetap pakai Avanza buruk tu je. Tak mampu nak beli kete² baru sbb hidup Kat KL ni bukan senang sambil nak menanggung 7 mulut Kat rumah tu. Walaupun abg asalnya i.c biru, lahir di Teluk Intan, tanah tumpah darah org Kate, tapi rasa mcm merempat pulak Kat tanah sendiri.

Ye lah, konon ikut arus kemodenan, tapi kesejahteraan rakyat umumnya BUMIPUTRA mcm dah tak relevan. Moga anak bangsa Melayu abg kuat menempuh pancaroba. Kite tetap lawan. Page Istana Negara pun dah tutup. Ade org takut ke info² smpai secara terus kpdnpegawai² YDPA? Saja tanye

Tahniah Rohanjingya..

jemput dtg beramai2 buat Malaysia mcm ibu bapa kamu yg punya.. kami hanya boleh tersenyum riang menahan sabar.. penguatkuasa yg berkenaan yg ada kuasa, silakan makan rasuah puas2, nanti kat kubur dh xde dh peluang nk ‘salam kaut’ lg, sauk byk2 selagi masih hidup, baru cepat kaya.. BALOK DAERAH ROHINGYA.

Konten dlm FB jangan nak komen konon nya BERGURAU…

Maaflah…BANGSA pendatang ni sememang nya TAK RETI BEESYUKUR dan BERTERIMA KASIH…

  • PAKISTAN…buat hal…
  • BANGLA…buat hal…
  • RONGHIYA…buat hal…
  • CHAMPA KEMBOJA pun BERANI dah buat hal…

Kaut keuntungan…kekayaan dgn BANGSA MELAYU di TANAH MELAYU…dah KAYA…BERANI mengutuk…menghina…mengancam BANGSA MELAYU di TANAH MELAYU…

  • BANGKIT BANGSA KU…
  • BANGKIT BANGSA KU…
  • BANGKIT BANGSA KU…
  • BOIKOT CHAMPA KEMBOJA…
  • BOIKOT PENDATANG

Pekerja pun belum pasti ada permit…sebab mcm ustaz kata dah jelas langgar undang²

TARIK PR…

HANTAR/HALAU KELUAR MALAYSIA

#bangkitbangsaku

BELUM DENGAR LAGI ROHINGYA YANG DISAYANGI MEREKA YANG PERNAH CUBA MENOLONG ROHINGYA MENJADI MANUSIA.

Siapa ada terdengar atau terbaca ada business owner yang pernah tolong Rohingya, bagi kerja, bagi rumah, bagi gaji, bagi skill, yang akhirnya happy dengan perangai mereka. Kalau ada tag aku!

Setakat ini yang aku terbaca dan dengar hanyalah serupa dengan apa yang kami pernah lalui. Bahkan ada yang jauh lebih dahsyat. Siap kacau bini dan anak perempuan majikan lagi!

Yang aku terbaca, yang defend Rohingya setakat ni takda hujah pun, semua poyo yang sekadar pernah bagi bungkusan makanan dan wang derma je. Konon dia jela faham nilai kemanusiaan.

Sebab tu aku sebut, walk the talk lah.

Action speaks louder than words! Kami ni level kemanusian bukan sekadar bagi derma dan bagi makanan macam bagi ayam makan bro!

Kami ambil mereka, bagi tempat tinggal, bagi kerja, bagi gaji, ajar mereka skill baru, bila sakit bawa pergi klinik. Kerja macam bingai pun tak kena maki.

Apa maksud? Itu bukti nilai kemanusiaan kami jauh lebih power dari kau yang setakat memekak dalam Facebook sebab kesian dan pernah bagi bungkusan makanan dan wang derma.

Kalau takda angin, takkan pokok bergoyang. Kalau Rohingya ni perangai baik, takkan ramai yang meluat. Yang menjilat Rohingya pun, dia sendiri tak berani kutip.

Kutiplah! Buat maid, driver, runner, atau tukang kebun kalau kau takda syarikat pun. Haha. Sembang, bobi pun boleh terbang. Setakat kau buat Rohingya macam ayam, tabur dedak makanan dengan duit derma. Itu bukan layan macam manusia bro!

Takyah sembang lebihlah. Duduk diam-diam sudah kalau kau sendiri pun takut nak kutip diorang buat pekerja kau. Tak layak nak nyembang lebih! ronghiya makin kaya ?

Masa ni, wallah, lillah, allah semua keluar..

.pernah jd pada aku beberapa tahun lepas..kalau tahu aku rakam jugak masa tu. botol tiger yg separuh pecah kat tangan aku pun aku x ayun. Pukul pun tidak. So apa jadi kalau x bertindak? Mereka akan naik kepala dan buat lagi. Yes betul.

Dia buat lagi. Tapi yg aku nak sebat dulu bukan bangla atau ronghiya, tapi warga malaysia muka hindustan..laki org plak tu..alahai. Kenangan tu semua. So simple in this life. Jgn kacau bini atau anak org. Dude, U just know my name. Not my story..now im very happy with my family 👍🏻ammma…just flyin below the radar bossku

Lihat Dan nilai sendiri

Kalau kedai bangsa melayu cepat je khinzir biru gelap ni pegi menyalak yg warga asing bersepah diorang xdk menyalak apahal ha slalu nya yg warna hitam ni duk dalam hutan ja yg warna pink duk bandar yg hitam mcm ni pegi balik hutan jngan kacau melayu. Dan anak tempatan xkira cina india atau melayu janji warga negara malaysia lu org jngan kacau pegi kacau bangla Nepal ngan ronghiya.

ADUAN RAKYAT BAGAN SERAI.

Terdapat aduan dari penduduk setempat yang mengatakan ada kewujudan perkampungan Ronghiya di kawasan Bagan Serai.

Jika benar dan ada dikalangan penduduk setempat yang secara sukarela ditemuramah oleh pihak akhbar dan mengupas tentang perkara itu,maka boleh hantar mesej kepada saya secara peribadi.

Jika ada warga penduduk yang ingin memberi sedikit pandangan peribadinya boleh letakkan diruangan komen. ronghiya makin kaya ?

Nampak warga roda tiga berkeliaran bole info

Di pejabat MPKK..

Penduduk jln kebun berhati hati ngn kebaikan mereka..yg saya tangkap gambarnya ini dari Puchong..UCNR tanpa lesen tanpa permit.. seandainya org kita yg bawa motosikal roda tiga seperti ini pasti tertahan di mana2 pemeriksaan jln raya oleh PDRM..mohon pihak berkuasa pantau pencari besi buruk bangsa ronghiya ini..

Saya sebagai biro keselamatan dan kesihatan jln kebun memang akan melarang Keras Klau ada yg hadir di jln kebun..roda tiga ini dan saya akan halau mereka seadanya terserempak…

  • # MPKK jln kebun
  • # biro keselamatan dan kesihatan
  • # PDRM…

Leave a Reply