Speaker Terbaik Tiktok ?

Speaker Terbaik Tiktok ?

Speaker Terbaik Tiktok ? 3 speaker bukan agamawan pilihan aku di TT.

Zainal Rashid Ahmad.

Aku pernah kerja dengan Abang Nal ni masa kat hijrah. Tapi jabatan berlainan. Selalu dengar anak2 buah dia puji cakap Abang Nal ni genius. Bila dia berhenti tv hijrah dan buat live kat facebook bercerita tentang pelbagai isu, baru aku nampak kegeniusan Abang Nal ni. Ilmu pengetahuan dia sangat luas/ mendalam dan memang tak hairan sebab dia suka membaca. Kalau dalam bidang agama kita ada Dr Maza, kalau dalam bidang kemasyarakatan kita ada Abang Nal.

Ahmad Feizal

Aku tak suka sangat pasal geopolitik, tapi bila AF ni bercerita memang best sebab penerangan dia ringkas dan tersusun. Benda2 berat yang aku malas ambil tahu pun boleh buat aku asyik mendengar bila AF ni yang bercerita. Lagi satu dia suka adakan visual/grafik dalam semua penceritaan dia. Kalau di facebook dia macam Ayman Rashdan Wong cuma Ayman tu lagi teliti penulisan dia.

Nazri Hamdan

Nazri ni neutral. Dia ulas ekonomi sebab itu kepakaran dia. Bukan sebab cenderung kepada parti mana2. Aku terpaksa dengar sebab nak elakkan kena kencing dengan macai & pemimpin politik yang suka mainkan isu ekonomi untuk hentam lawan politik dorang. Kalau di facebook aku suka baca Izzudin punya penulisan. Cuba cadangkan speaker pilihan korang pula. Mana tahu aku boleh follow. memandaikannetizen

“Terlihat ceria padahal hampir gila” -Isteri pertama Abang Tesla

Perkongsian isteri pertama influencer, Abang Tesla iaitu Nurmajdina Jamari telah mencuri perhatian ramai apabila kasyen yang disertakan seakan menyatakan kondisi dirinya. Isteri Abang Tesla luah perasaan? Kenyataan ringkas menyatakan yang terlihat ceria padahal hampir gila itu ditulis di ruangan video sebelum memaklumkan yang dirinya dalam keadaan baik di ruangan kapsyen.

“I’m okay, i’m fine Gwenchana, teng neng neng neng,” tulisnya ringkas. Doa isteri abang Tesla terus kuat. Menjengah ke ruangan komen, ramai yang telah meninggalkan kata-kata semangat kepada wanita tersebut termasuklah berharap agar dia terus kuat dalam apa keadaan sekalipun.

Nurmajdina juga dilihat membalas beberapa komen dengan mengucapkan terima kasih diatas sokongan serta doa-doa yang dikirmkan kepadanya. Semoga kesedihan yang dihadapi isteri pertama abang Tesla terubat.

Bawa isteri pertama makan malam romantik

Dalam pada itu, menerusi TikTok Abang Tesla, dia telah memuat naik momen sewaktu membawa isteri pertama menikmati makan malam romantik berdua. Kita doa jela yang terbaik. Melihat dari posting yang dibuat Abang Tesla atau nama sebenarnya, Mohammad Khaliltizam Yusri, 28, ramai yang meninggalkan maklum balas dengan menyatakan rasa sedih melihat raut wajah isteri pertamanya walaupun dia kekal tersenyum sewaktu makan bersama.

Ada juga yang seakan memahami perasaan Nurmajdina dan mendoakan agar terus kuat dalam menghadapi ujian hidup lebih-lebih lagi berpoligami. Untuk rekod, kisah poligami influencer terbabit telah tular di media sosial apabila memberitahu mahu mendirikan rumah tangga sekali lagi kepada isteri pertama seusai menunaikan solat.

Apa yang membuatkan netizen berang adalah tindakan lelaki itu . Merakam momen sedih bagi seorang isteri sebelum memuat naik ke media sosial sebagai satu konten. Walau bagaimanapun, kedua-dua isterinya dilihat baik-baik sahaja. Apabila mereka sama-sama menunaikan ibadah umrah dan melancong keluar negara bertiga. credit to Oh My Media.

dia ni buat sebab duit je..

ade satu podcast tu mengatakan sesiapa yang famous nk buat duit. Ini ditanggung sepenuhnya pergi ke israel harus la buat satu posting yang indah2 tentang israel.. Ini bukan rekaan cerita tapi ni la yg dikongsikan dalam satu podcast oleh seorang influencer mat salleh..

dia dpt offer macam ni la dan itu lah syarat israel. Tapi dia tolak sbb ape tah tak ingat. Trik dia sama jugak macam kt malaysia..Ade satu parti politik ni..Sanggup bayar ramai influencer dan trooper untuk bercakap di sosial media yang mereka lah parti politik terbaik..

Fitnah 24jam fitnah ..24jam live kat tiktok si kaliamak trooper parti tu..Duit memang dapat..babi ko tahu tak api neraka tu panas dari api kt rumah ko..tak takut ke sebar fitnah..Speaker Terbaik Tiktok.

Waktu ada UPSR dulu, ramai yang bersuara agar dihapuskan UPSR.

Katanya, anak-anak diberi tekanan sejak usia kecil. Sejak dari darjah 4 ibu bapa dah hantar anak-anak pergi tuisyen sebagai persediaan UPSR. Mereka tak dapat nak ‘enjoy’ zaman kanak-kanak sebab zaman kanak-kanak ditekan dengan ‘kau jangan banyak main sangat, UPSR kena dapat 5A’.

Bila UPSR dimansuhkan pula, ditekan pula agar dikembalikan UPSR. Tiada peperiksaan budak akan malas. Tiada matlamat belajar, tiada daya saing. Mereka akan belajar main-main..Sebenarnya, apa yang kita mahukan?

Bertitik tolak dengan keputusan KPM untuk tidak dikembalikan semula UPSR dan fokus kurikulum 2027, kita sudah tiada pilihan lain mungkin sudah tiba masanya untuk kita (para guru, ibu bapa dan pelajar) move on dan perlahan-lahan beradaptasi dengan transisi sistem ini.

Barangkali kerana kita dibesarkan dalam sistem ‘exam-oriented’ maka kita rasakan, ini lah yang terbaik untuk generasi akan datang juga..Tapi benarkah? Seperti pernah disebut dalam post sebelum ini, bukan saja cikgu, masyarakat secara keseluruhan juga perlu terlibat sama dengan projek mengurangkan pendidikan berkiblatkan peperiksaan.

Projek – projek keilmuan di luar peperiksaan perlu dirancakkan.

Perlu lebih ramai ikon ilmu yang mampu berbicara soal ilmu selain daripada “murid – murid mesti skor straight A!” dalam kem motivasi berbayar. Content seperti teknik menjawab peperiksaan, cara mudah untuk skor A dan seangkatan dengannya mungkin sudah tepu..

Content yang pelajar tengok setiap hari mesti kena ada elemen buat mereka mahu teroka ilmu secara tak dipaksa. Secara seronok.

Dan yang pasti, pihak terpenting untuk dididik untuk membantu menjayakan projek pendidikan ini adalah ibu bapa. Dari dulu mantera bila ibu bapa suruh anak belajar di rumah adalah untuk lulus periksa. Sekarang bila dah tiada periksa, adakah ibu bapa dilatih bagaimana pula teknik memupuk anak belajar di rumah? Apakah cara paling efektif untuk memupuk minat mereka terhadap ilmu selain periksa?

Ya, kita lah yang perlu merungkai persoalan tersebut. Jalan terus! Apa kata anda? Kredit gambar: Info SPLKPM. Speaker Terbaik Tiktok.

Leave a Reply