Tips Tayar Kereta Pancit

tips tayar kereta pancit

tips tayar kereta pancit ? Semalam masa closing ESP yang penuh pancaroba, saya telah mengalami sedikit gangguan, tayar kereta dah mula pancit, tak tahulah pasal apa, oh rupanya tengok sudah terpijak skru. Adui, macam mana ni, nasib baik tak kena masa balik dari Melaka haritu, jadi saya takdalah nak gelabah, dengan Arreessa pula tidur sepanjang perjalanan pulang, kesian kakak penat sangat. Oklah takpa, nasib baik ada kawan kawan yang baik hati bagi tips terbaik.

Apapun nasib baik dalam kereta ada semua peralatan seperti jack dan spanar penat sikitlah nak buka tayar depan tuh, hadui, kalau buat macam ni, boleh kurus woo, aku pulak pagi tuh terlupa nak minim cinch shake, kalau buat aktiviti macam ni setiap hari confirm badan berketul ketul, sebab tu gua ada mekanik zaman old skool punya, tangan ada muscle baik punya. Hoo memang terbaik 

Guna Tayar Kereta Kebal ?

Oklah bila dah upload gambar kat facebook tuh, kawan kawan pakat bagi idea, oklah juga si Awit Nawawi tu suruh pakaikan ladam kat tayar michelin gua. Oklah nampaknya boleh menyebabkan kebisingan nanti. Tapi idea paling power tentu sekali si Ahmad Termizi, adake suruh aku pakai tayar kereta kebal. Hooo tapi dia tak tahu, tayar kereta kebal pun bagus jugak, belum lagi aku cerita teknik perang kereta kebal masa zaman Hitler dulu, kalau cerita pasal Blitzkrig, hooo tu satu buku tak habis nak tulis, tak buat Shaklee aku nanti.

Oklah, nasib baik lepas tu selamat pergi ke HQ Shaklee, berjumpa dengan tuan AK anak si Najamudin Bekam Suarez. Hooo, sempat jugaklah borong ESP banyak banyak, ramai nak bagi suami, simpan sebelah katil siap siap kalau ada projek emergency nanti. Best best

Tips Jika Berlaku Kemalangan Di Lebuhraya PLUS

Info Jika Berlaku Kemalangan di sebabkan halangan di Lebuhraya seperti besi, kayu, tayar kenderaan lain, bumper kenderaan lain, apa sahaja.Jika memandu di lebuhraya kita selalu terserempak dengan objek2 yang menghalang perjalanan kita seperti serpihan tayar, bumper, besi, batu, kayu dan lain2 lagi.

Jika kita terlanggar dan kenderaan kita mengalami kerosakan…Tahukah anda…kita boleh claim dengan pihak Plus??kerana kenderaan yang melalui Lebuhraya telah di insuranskanCaranya mudah sahaja, ikuti langkah2 di bawah:

  • Hubungi Plus Ronda 1800 88 00 00 (ada di belakang kad touch n go atau tiket transit)
  • Bgtau lokasi kemalangan dan kemalangan di sebabkan halangan tersebut, pastikan KM berapa dan arah ke mana.
  • Jika kenderaan anda masih boleh bergerak keluar di mana2 plaza tol yg berhampiran. Pastikan resit  x touch n go atau smart tag kena print dr website Plus.
  • Sila buat laporan di kaunter plaza toll. Kemudian pihak plus akan pastikan benar kejadian tersebut dan pihak Plus akan ambik gambar bukti kenderaan anda.
  • Buat laporan di balai trafik yg berhampiran atau di kawasan tersebut.
  • Kemukan claim kepada Plus berserta laporan polis dan gambar kenderaan anda sebelum baiki dan selepas baiki. Walaupun anda claim insurans kenderaan atau guna duit sendiri. Ada lah nanti borang akan di isi di sana.
  • Plus akan membayar ganti rugi kepada anda dalam masa 14hari dari tarikh kita kemukan report polis dan gambar.

Betul ke tak betul, cuba je, mana tahu boleh dapat claim, takdalah rugi sangat nanti. Ok selamat memandu

tips tayar kereta pancit

Budak India Lebih Hebat Servis Kereta Dari Kaum Lain ?

Pada yang dah lama follow FB saya sure tahu kisah budak India baju oren tu. Saya sudah dua tiga kali bercerita pasal dia tahun lepas-lepas.

Budak nakal di sekolah suatu ketika dahulu, diberhentikan sekolah, dibawa pakciknya bekerja dibengkel kereta dekat rumah kami sejak umurnya 14 tahun.

Sekarang umurnya 17 tahun. Masa umurnya 14 tahun, dia cuma bantu buka tayar, pasang tayar dan pump angin sahaja. Beberapa tahun lepas saya tulis di FB, bahawa budak ini akan menjadi mahir menjelang usianya 17 tahun. Dan nah!! Dia sudah berumur 17 tahun. Dia sudah mahir check kereta, buat alignment dan balancing kereta, malah boleh bercerita pada saya dengan yakin pasal penjagaan kereta. Saya kira dia tidak tahu dia sedang buat marketing dengan baik kepada seorang makcik umur 40 tahun yang tidak tahu pasal kereta. Saya kagum dengan pengetahuan dia. tips tayar kereta pancit If you are thinking about selling your property, working with home buyers might potentially assist speed up and simplify the selling process for you. They will take care of everything, from the paperwork to the inspections, as part of the agreement. Visit https://www.cashoffers.com/oregon/cash-offer-salem-or/.

Hari ini, ketika rakan-rakan seusianya sedang bergelut dengan SPM

dia sudah mahir membaiki kereta. Lagi 3-5 tahun, kala kawan-kawan dia habis diploma, ijazah. Dia sudah ada 10 tahun pengalaman dalam bidang mekanik, dan dia sudah jadi profesional melalui skill kemahirannya sendiri. Sama juga kan tempoh masa 10 tahun yang kawan-kawannya habiskan untuk mendapat sekeping diploma, dan ijazah, bezanya mereka dapat pengiktirafan akademik, dia mendapat kemahiran dari pengalaman setiap hari dia bergelut dan comot dengan minyak hitam, spanar dan skru.

Kalau dia berwawasan jauh, tidak mustahil dia punyai bengkel kereta sendiri dan pendapatannya mungkin setara malah mungkin melebihi rakan-rakannya yang berijazah. Malah dia pula akan ‘menyedut’ duit mereka pula smile emoticon suatu hari nanti. 

Semasa saya ambil gambar ini abang saudaranya mengusik “kakak, nanti letak dalam facebook, ini budak banyak jahat,” haha saya cakap “memang dulu masa dia umur 14 tahun saya sudah letak facebook, nanti saya letak lagi”. Malu-malu budak ni.. “malulah kakak..” kata dia. Haha. Glemer ko dik!!

Parent!

Terimalah anak-anak kita seadanya. Mereka mungkin tidak mampu hadiahkan kita deretan A, tetapi sebagai ibu bapa kita boleh beri ruang dan peluang untuk mereka berjaya dengan kemahiran dan potensi mereka. Cari dan gali, mereka akan berjaya. 

“Tidak semua orang berpeluang belajar tinggi-tinggi, tetapi setiap orang ada peluang untuk berjaya melalui usaha sendiri. Ini contoh anak nakal jalanan yang belajar melalui Universiti Kehidupan”

kredit: fb Pnut Syafinaz

bangla kaya raya malaysia

BANGLA PUN BOLEH DAPAT GELARAN DATOK SRI KALAU ADA DUIT

*Datuk Seri Jam* adalah Bangla yang datang ke Malaysia sebagai *pendatang haram tanpa izin* pada tahun 2003.

Dia bekerja sebagai tukang cuci kereta, menjaga tempat letak kereta dan kemudian bekerja di kedai tayar kereta. 

Walaupun sebagai pendatang haram, dia membuka tempat membasuh kereta sendiri selepas setahun dan mengupah pekerja Bangla yang lain secara haram. 

Dia menjadi kaya dan membayar Pegawai Majlis Perbandaran supaya dapat membuka lebih banyak tempat mencuci kereta haram. 

Kemudian dia membeli sebuah kedai tayar dan berjaya menjadi seorang jutawan terbilang. Dia dianugerahi gelaran Dato Seri dan sekarang dia mengupah orang Melayu untuk melakukan kerja. 

Lihat bagaimana seorang imigran haram ini boleh membuat harta di Malaysia. Sedangkan rakyat  Malaysia yang mendapat suntikan modal jutaan ringgit dari kerajaan . Ramai gagal dalam perniagaan hanya beberapa bulan selepas mereka memulakan perniagaan. tips tayar kereta pancit

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply