Tukar Fiat Kepada Emas

Tukar Fiat Kepada Emas

Ya aku suruh korang tukar fiat money kepada emas fizikal.

Bukan suruh buka akaun emas, tukar fiat money kepada emas digital.
Ini jelas riba an nasiah.

Beli emas bayar duit wajib dapat emas fizikal on the spot bukan tunggu esok atau lusa.

Offer lah 100x leverage pun, player emas sejati yang mengaji muamalat takkan sesekali terjerumus ke lembah riba.

2014 dulu ada emas delay, ETA 7, emak beranak, loaded 8, pisang emas, kuda kepang, takkan nak masuk lubang biawak lagi.

Time tu agent2 pakat bawak kereta mewah. Bila upload kat medsos mesti gambar anak kunci, stereng takut orang tak tau dia tiba2 kaya cara collect duit orang.

Ada agent yang collect duit orang sampai sekarang pun tak pulang2, hidup kaya raya atas duit haram. Pastu nak secure pakai account proxy.

Ramai yang tersadai ada yang buat personal loan and pembiayaan if islamix version. Sampai sekarang duk bayar riba tak habis2 lagi.

Main emas juta2 tapi kasi resit resit 2 hengget je.

.

Bukan beli emas tapi dapat dalam bentuk digital hanya duk melopong mata tengok dalam paparan skrin phone.

Wujud ke emas kau lihat dalam paparan skrin tu ? Kau pernah nampak sendiri dengan mata kasar apa yang dia claim total emas yang ada tu memang physically wujud ?

Dulu Tok belagak as big scammer dalam dunia emas pun pernah masuk astro awani dan dia claim ada stok penimbal 3 tan. Gaji dia 30k sejam. Siap boleh pairing emas dengan rumah, kereta lagi. Kau hadoo ?

Siap ada pengikut tegar yang taat setia melawan mereka yang kondem, tak percaya kepada dia. Kau siap sedialah bakal diserang oleh tentera dan cybertrooper dia.

One more thing Bank riba pun boleh buat fractional reserve system dalam bentuk digital semudah abc just like that. Tapi semua tu wujud ke ? Once berlaku bank run masa tu kau akan lihat apa yang Henry Ford kata itu benar.

.

If you ask me, once emas tu convert to digital, itu bukan lagi emas. Kerana main character emas itu sendiri wajib dirinya ada intrinsic value.

Tak faham apa tu intrinsic value pi google. Bila dah jadi digital, intrinsic value dia takkan ada lagi.

1 lagi tiada istilah emas digital tu patuh syariah walaupun ada yang mematuh syariahkannya.

Dengan emas ni ramai yang jadikannya as fitnah. Walhal emas itu sendiri tidak bersalah.

Nak emas murah boleh tapi kena bayar yuran ahli sampai 500 ke 1000 hengget.

Nak emas murah dari harga pasaran boleh tapi kena buka akaun emas digital and kena bayar premium nak withdraw.

Ada yang jual emas 10 hengget pun ada. Sebelum ni ada yang jual 0.1gram pun ada.
Tau2 ajak orang main forex konon nak lawan riba dia pi ajak orang ramai terjun dalam riba.

Nak nampak islamix letak nama2 arabic. Mudah bukan ?

Then bayarlah panel syariah atas nama apa sekalipun sebagai backup and cover tetap tak dapat merubah perkataan Rasulullah jual beli emas wajib yadan bi yadin.

Aku tetap dengan pendirian aku sampai ke mati beli emas bayar duit dapat terus emas fizikal bukan bentuk digital. Emas ni item ribawi bukan boleh buat sesuka hati.

Sebab nabi aku dan kamu sendiri pesan jual beli emas wajib yadan bi yadin.

Leave a Reply

%d bloggers like this: