Diet Omad

Diet Omad

Catatan apek sebagai seorang pengamal Diet Keto OMAD tegar.

3b. Sahur tadi lapan biji telur dengan susu basi masam dan kopi brew.
3a. Semalam berbuka kopi dan susu masam.

2b. Sahur sebelum tu kopi dan susu segar dan sup tanpa daging kambing.
2a. Berbuka sebelum tu beberapa kentang dan tomato dan dua biji telur rebus dalam sup tanpa daging kambing.

1b. Sahur sebelum sup dan daging kambing 500gm.
1a. Berbuka sebelum tu sup tanpa daging kambing.

RUMUSAN:
Apa yang cuba dicapai:
1. Keadaan separuh kebuluran tanpa kesan buruk seperti pitam, kelaparan, lemah tenaga atau sakit. Alhamdulillah dapat.
2. Jarakkan waktu tidak makan untuk maksimakan detoks badan dari racun sel lama untuk diganti baru. Dalam proses.
3. Peningkatan jiwa batin mudah tenang, tidak terganggu semasa bertapa. Dalam proses.

Berjaya tiada makanan sepanjang 35 jam pada semalam. Akan cuba pecah rekod 50 jam tahun lepas dengan hanya berbuka sahur sup tulang tanpa makanan solid selama 70 jam.

Sesiapa yang ada penyakit kronik dan ingin berkursus secara kem latihan dimana apek kawal makanan peserta bisa diatur samada di tempat apek, tempat tuan puan atau kem tentera. Bayaran akan dikenakan dan bisa dirunding. Sebaiknya bersiri dari 3 hari kepada seminggu dan capai tiada makanan selama 100 jam untuk berjaya hilangkan perut boroi, rawat penyakit kronik secara berperingkat tanpa dadah, tanpa tergolek dan KKM.

Jika berminat berikan pm, latarbelakang kesihatan, dan lokasi yang dicadangkan. Nanti kita bisa berunding apakah ramai atau sedikit peserta ikut kemampuan masing-masing.

OMAD atau once meal a day, boleh buat dua kali seminggu. Buat macam berpuasa sunat. Isnin dan Khamis. Makan berat masa sahur atau berbuka saja. Waktu makan yang lain hanya minum air kosong.

Tapi sebelum itu buatlah Diet Intermittent Fasting yang ringan. Bermula 12 jam, 16 jam dan kemudian OMAD. Rasa tak tahan, makanlah. Bukan wajib kena ganti pun. Esok cuba lagi.

Dulu datuk saya pengamal Tasauf, memang amalkan budaya makan sekali sehari. Umur dia panjang sehingga 110 tahun.

Ia tidak berbahaya sebab kita makan setiap hari. Pilih makanan yang bernutrisi bila makan.

Kita orang muda yang tak banyak aktiviti fizikal memang akan sesuai untuk amalkan OMAD. Lama-lama badan sudah biasa, boleh amalkan selang sehari. Macam puasa Nabi Daud.

Masa musim tiada makanan nanti, insyaallah tubuh tak menggelupur bila tak makan. Lagi pun ia jimat duit dan jimat masa (untuk masak dan makan).

Kesihatan menjadi lebih baik. Carilah Coach Diet Intermittent Fasting.. belajar sampai faham.

#perkongsiandrzubaidi

PLATEAU itu apa?

Maksudnya berat badan kita statik, tak turun-turun dalam 1 jangka masa yang agak lama.

Bukan saja tak ada weight loss, malah inch loss pun plateau. Tak bergerak. Saiz pinggang, lengan dan setiap inci tubuh statik saja

Kak Fana syak ada 3 sebab kenapa berat badan Kak Fana Plateau

1. Kurang exercise. Ini memang kekangan besar sebab Kak Fana tak boleh melasak. Rahim akan jatuh
2. Tak cukup tidur malam. Ini memang punca terbesar. Selalu tido jam 3-4 pagi🥲
3. Kurang berdisiplin IF selepas raya Aildilfitri. Nak kena start OMAD balik rasanya😬

Omad = 23jam puasa, 1 jam makan

Sanggup….?

Kak Fana sanggup. Okey jerrr. Best Omad ni, seminggu sekali pun dah boleh turun berat banyakkk

Pesanan buat diri sendiri untuk yang berangan nak KURUS👇

✔️ Isnin dan Kamis puasa sunat
✔️ Ahad, Rabu, Jumaat dan sabtu buat IF
✔️ Dalam 4 hari IF tu, sehari OMAD
✔️ Set Detox dan Kurus Shaklee seiring sejalan dalam diet seharian
✔️ Menu pemakanan of course berkonsepkan KETO (High Fat, Low Carbs Foods)
✔️ Disiplin berenang atleast seminggu 4x (sekali berenang 20 round)

InsyaAllah jangan risau la. Berat tak lagi plateau, akan ada pergerakan sikit, sampai target berat idaman 60kg

‘Keep Fasting, Keep Keto, Keep Shaklee!’

Cucur udang 🦐🦐versi sihat

diabetis friendly / lowcarbs / Ketogenic diet / OMAD/ boleh masuk dlm list menu you all 🤗🤗🤩
InShaaAllah kenyang n sihat 😁😀

gula tidak akan meroket dan sesuai juga untuk menjaga kesihatan .

Resepi ❤️❤️❤️

✅2 sudu besar tepung almond boleh dptkan di kedai bakeri ( lebih dikenali almond ground )atau shoppe ( untuk kita gantikan tepung gandum yg ada gluten )

✅tauhu sekeping

✅telur sebiji

✅daun kucai

✅udang🦐🦐 boleh letak ikut suka hati

✅garam pink himalaya sikit

✅ shredded mozzarella cheese sikit ( optional )

✅psylium husk ( boleh cari dekat shopee atau farmasi ) untk bagi tepung tidak berderai dlm 2 sudu besar

you all boleh double sukatan jika nak buat lebih 😘🥰

Caranya🤩🤩🗣
Gaul semua bahan2 . Jangan letak air langsung.
Goreng minyak yg panas .

Boleh makan dengan kewpie mayonis japanese ( yg jenis ni x spike gula ) atau kuah kacang tanpa letak gula .

Jika suka boleh gantikan dgn lakanto ( pemanis yg lulus untuk diabetes boleh dapat di Shopee atau farmasi)

Selamat mencuba !
Suka makan spagethi? Ini saya kongsikan resipi spagethi Aglio Olio sihat dan mudah. Menu ini untuk 2 kali makan tau!

Bahan-Bahannya

100 gm spagethi yang belum direbus (350 kcal ++)
2 sudu kecil minyak – Saya guna Pure Olive Oil sebab untuk ada rasa minyak zaitun (90 kcal)
2 – 3 ulas Bawang putih
Serbuk lada hitam
Serbuk Italian
Capsicum (tak wajib)
Chili Flakes

Cara-caranya
1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih
2. Biarkan ia naik bau, masukkan serbuk lada hitam dan serbuk Italian
3. Masak seketika dan masukkan spagethi yang sudah direbus
4. Gaulkan dan siap untuk dihidang.

Jangan lupa bahagikan dua tau. bukan makan sekali melainkan korang buat konsep OMAD ke terpulanglah.

Cadangan saya ikut konsep suku-suku separuh.

Kemudian tambahkan dengan sayur brokoli yang siap direbus dan protien. Macam saya saya tambahkan ayam bakar.

Oh ayam bakar saya ini, saya pesan dari #mamasado sedap ayam dia. lembut dan tak kering.

#tipresipidietsihat #resipidietsihat #startsihat

Leave a Reply

%d bloggers like this: