Kelas Blog Percuma ?

applications blog blogging blur

Kelas Blog Percuma ? Sebenarnya tiadalah percuma, tapi kelas yang dibuat ini adalah hasil dari usaha sama Cikgu Nurul dan rakan rakan lain untuk menjayakannya. Yuran RM 10, sekadar yuran komitmen sahaja. Dalam kelas blog kali ini, saya menyentuh sedikit tentang asas BLOGGING. Kenapa blogging ye ? hooo menarik ini, rasa rasa apa yang paling best tentang blog berbanding sosial media yang lain seperti facebook ?

Total CONTROL

Satu elemen paling penting dalam BLOG ialah total control, apa yanga da di blog kita , adalah kawalan kita, berbanding facebook yang mengawal algoritma news feed, kita sendiri tentukan cerita apa yang di atas, layout , gambar, dan corak blog kita. Di sini, kalau tahu dengan corak dan pemilihan layout yang berkesan, memang akan mendapat sambutan blog kita !!!

SEO

Elemen SEO, Search Engine Optimization ini paling menarik untuk kita menarik trafik , lagi lagi kalau orang yang menjual macam kami jual Shaklee. Bagaimana facebook ada had untuk kawan, SEO membolehkan kita menarik lebih ramai trafik, tanpa HAD jika anda tahu caranya !!!

RUMAH KITA

Walaubagaimanapun, BLOG seperti yang ramai tahu, mengambil masa yang lama untuk menjadi benar benar berkesan, tetapi kalau rajin, tak mustahil kuasa SEO akan nampak kesan, jadi BLOG ini seperti Rumah KITA, kedai KITA yang perlu disayangi, ianya bersifat kekal, mudah di cari, dan akan menjadi kenangan sampai bila bila selagi google tak delete blog kita.

Apapun jom layan video di bawah ini, sedutan kelas blog yang buatkan mami Hadhatina jeles semacam, oklah, sedikit keseronokan bila Puan Ainul Mustafa berkongsi tips dan rahsia teknik soft selling !!!

Dilema Seorang Pendidik MLM

Pendidik dalam business atau mentor atau leader. Apa-apa je la nama gelaran untuk mereka. Senang ke menjadi pendidik ni? Ramai yang cakap buat biz MLM orang atas akan goyang kaki je. Kutip duit downline. Betul ke? Cuba jadi leader dulu baru tahu bagaimana rasanya. Tiada istilah goyang kaki.Nak goyang badan pun tak sempat. 24 jam 7hari kepala asyik memeikirkan anak-anak buah je. Apa lagi yang belum aku lakukan. kelas blog percuma ?

Tegas

Salah satu ciri kena ada dalam seorang pendidik. tetapi kadang-kadang terlalu tegas buat orang menyampah. Bila baik sangat pijak kepala. Bila marah sikit merajuk.Padahal dalam hati seorang leader , dia mahu anak cucu dia dapat apa dia pernah dapat. Dia dah rasa 4 angka, dia nak anak cucu pun merasa 4 angka. Tegas sebab sayang

Mencari ilmu

Pendidik tak kira cikgu atau leader sanggup buat apa sahaja nak curahkan segala ilmu yang ada.Ada yang offer diri untuk berjumpa malah ada yang sanggup ke rumah anak cucu tapi tidak dilayan. Sepatutnya anak murid mencari cikgukan.. Bukan kena bayar..FREE je. itu pun taknak. Majlis ilmu yang kena bayar lagi la liat nak join.

Hormati masa orang lain

Bila leader plan buat kelas, berapa kerat je datang. Tu pun last minit cancel dengan alasan tak munasabah. Alasan ada hari sukan sekolah.Hari Ahad pulak tu. Sukan sekolah bukan sebulan dua je punya planning. Apsal mula2 setuju. Hormati la masa leader anda.

Mereka korbankan masa bersama keluarga, masa santai, masa diri sendiri untuk bantu kita.kita boleh pulak kejap jadi kejap cancel. Belum lagi kes konon buat makan-makan.. si leader dah sediakan semua makanan..sekali sorang pun tak datang.Hanya air mata mampu mengalir melihat makanan menjadi habuan si kucing belakang rumah

Betul la orang cakap nak berjaya perlukan 7 gunung air mata. Kesusahan dalam biz keperitan mendidik anak cucu.  Suatu hari kita juga adalah leader. Mungkin apa yang kita lakukan pada leader kita akan terjadi pada kita… Selamat menjadi pendidik/ leader/ upline yang BERJAYA.

kelas blog percuma

Jangan Sibuk Main Smartphone

Assalamualaikum. Pesanan pagi utk rakan semua. Aku terkesan.. Moga kamu semua pun sama ambil pengajaran. Lagi2 skrg tgh viral pasal eksiden 3 sekeluarga meninggal tu. Pesanannya..

HIDUP LAH UNTUK HARI INI. Tugasan pagi tadi saya interview seorg datin. Di tengah pbualan, Datuk menyertai kami. Tanpa sedar air mata saya menakung, turun sedikit demi sedikit dan kemudiannya semakin lebat. Mengapa?

Kata-kata “HIDUPLAH UNTUK HARI INI” sangat menusuk jauh ke dalam hati saya. Apa yang diperkatakan jelas terkena pada batang hidung saya (yang tak berbatang pun sebenarnya). kelas blog percuma.

Nasihat Datuk tersebut yang saya perlu share dengan kekawan FB

1. Malam adalah masa untuk keluarga. Simpan handphone, jauhkan iPad.

2. Jika anda lelaki berkahwin, jangan keluar malam. Penuhi masa dengan isteri dan anak-anak. Ini dapat menghalang perkara yang tak sewajarnya.

3. Jika suami isteri sibuk, sentiasa cari masa. Nikmati masa tersebut.

4. Jangan terlalu sibuk/gila mcari wang kerana mahukan kehidupan yang senang pada masa hadapan, percayalah rezeki itu di tangan Allah. Berusaha tapi bukan sehingga mengabaikan yang sepatutnya.

5. Sentiasa peluk cium anak-anak, pasangan. Kita tak tahu sama ada itu pelukan / ciuman terakhir buat mereka.

6. Suami perlu sentiasa telefon isteri, begitulah sebaliknya. Mula-mula mgkn rasa macam rimas, isteri queen control dll. Pedulikan jika kawan menyindir. Kemudian kita akan sedar inilah cara mengikat kasih sayang. Walaupun meeting, at least cakap ‘saya meeting’. Jangan biarkan panggilan tak berjawab. Sekali lagi, mungkin itu panggilan terakhir dia buat kita.

7. Sentiasa update lokasi anda berada kepada pasangan.

8. Ketahui pakaian yang dipakai pasangan/anak-anak sebelum keluar. Ramai yang tak mengambil berat perkara ini. Malang tak berbau kan?

9. Biar tinggi mana pangkat dan gaji isteri, suami tetap perlu mnjadi ketua keluarga yang bertanggungjawab. Segala makan pakai urusan suami. Hari ini bila isteri juga menyumbang kepada ekonomi keluarga, secara tidak langsung (tanpa sedar sbenarnya) isteri itu menuntut hak sama rata. Hak dalam membuat kputusan. Jadi, lebih baik duit isteri, hak isteri dan ini mendorong isteri lebih patuh kepada suami kerana sedar bahawa suami telah melakukan sehabis baik demi keluarga.

JANGAN INGAT KITA MASIH ADA HARI ESOK 




Leave a Reply